Помните ли как изглеждаха лаптопите преди 10 години? Много неща се промениха към по-добро от тогава – от вътрешните хардуерни компоненти, екрани, свързаност до цялостния дизайн.

От Tech Radar обръщат внимание на напредъка при лаптопите, на който всички ние сме свидетели през годините.

Процесори

Днес процесорите на лаптопите са много по-бързи. През 2010 година подобните на 11-инчовия MacBook Air на Apple все още използваха чипове Intel® Core ™ 2 Duo, докато сега сме на 10-то поколение Intel® Core ™ процесори. И разбира се, мощните 8-ядрени мобилни процесори вече са все по-често срещани, което осигурява още по-голяма производителност.

Този напредък днес се усеща осезаемо. По-лесно е от всякога да се изпълняват няколко приложения едновременно, а преживяването от игрите е несравнимо с това от преди 10 години. При това модерните преносими компютри, стават все по-тънки и по-тънки (както и по-леки), по-този начин са много по-лесни и удобни за носене, отколкото беше преди десетилетие.

Батерия и цена

Освен мощността и преносимостта, има още два очевидни начина, по които лаптопите значително напредват след 2010 година, а именно по птношение на живота на батерията им и цената.

Не е трудно да намерите лаптопи на достъпна цена, които предлагат всичко необходимо да си вършите ежедневната работа. И повечето лаптопи използват SSD, за да съхраняват вашите приложения и документи. Те са много по-бързи от традиционните хард дискове и са гаранция, че дори бюджетните лаптопи могат да задействат Windows 10, заедно с любимите ви приложения, при това невероятно бързо.

Що се отнася до живота на батерията, появиха се иновативни лаптопи, които се отличават с невероятно дълъг живот на батерията. Това е възможно благодарение на съвременните процесори като серията 10-то поколение Intel® Core ™ процесори, които са все по-енергийно ефективни.

Dell предлага модели с батерия издържаща около 20 часа, при това можете да получите още повече сживот с така наречените „винаги свързани“ компютри. Те могат да предложат живот на батерията от 22 до 23 часа и така доказват, че само защото лаптопите стават все по-тънки и по-леки, това не означава, че трябва да жертвате и живота на батерията.

Свързаност

‘Always connected’ машините получават името си от факта, че имат вградени 4G (и 5G) клетъчни връзки както е при смартфоните. Това дава възможност да сме онлайн постоянно без значение къде сме и предлага по-удобен (и сигурен) начин за сърфиране в интернет.

Междувременно, Wi-Fi 6 се налагаццпри лаптопите, технологията се отличава с много по-бързи безжични скорости и е с по-добра производителност в среда с много Wi-Fi устройства.

Що се отнася до порта Thunderbolt 3, той предлага огромни скорости на трансфер на данни. Вече можете да използвате външна графична карта, която може да бъде включена към вашия лаптоп, по този начин надграждате графичната си мощност до пълното ниво на настолен компютър.

Проектът Intel Athena е още една сила, която задвижва лаптопите. Неговата цел е по-дълъг живот на батерията, супер бързо събуждане от функцията за сън и като цяло се стреми да постигне по-добри резултати при тънки и леки машини.

Дисплеи и нововъведения

Всеки производил има свое виждане за това как трябва да изглежда перфектния лаптоп. През годините станахме свидетели на интересни нововъведения. MacBook Pro на Apple разполага с Touch Bar. Това е чувствителна на допир сензорна лента разположена в горната част на клавиатурата, която предоставя достъп до най-необходимите команди и така спестява време.

Идеята за втори дисплей въведе Lenovo с Yoga Book, който има E-Ink екран. Asus пък въведе втори екран, който седи под основния дисплей, над клавиатурата, в своите ZenBook Pro и геймърски лаптопи. Заговорихме и за лаптопи със сгъваеми екрани, като ThinkPad X1 Fold на Lenovo, който се очаква да стартира след средата на 2020 година.

 Говорейки за екрани, 4K дисплеите като цяло бяха огромен напредък, включително OLED технологията, която осигурява качество на изображението, за което можехме само да мечтаем преди 10 години.

 

Вижте какво да направите, ако сте решили да продавате компютъра си