Станахме свидетели на много разсъждения на темата предпазни маски

-Задължителни ли са маските?

-Да използваме ли маски?

-Помагат ли маските?

-Какви маски да използваме?

-А маските не са ли вредни?

Факт е, че защитните маски не са от вчера и в тях се използват много технологии. Не толкова за производство, колкото технологични материали, които са резултат от много тестове и разработки. В много професии и преди появата на короната маската е неизменна част от работното облекло. Много хора прекарват по 8 часа и повече работен ден с маска.

От множеството публикации научихме, че има маски за еднократна употреба и маски за многократна употреба, Също много хора разбраха, че маските от обикновен плат имат минимален защитен ефект, защото новата зараза се пренася по въздушно-капков път.

Според всички изследвания направени в Китай през последните 4 месеца, най-голям ефект има от маските тип KN95 , защото те са произведени от многопластов материал, който предпазва от проникване на вируса през него. В това видео може да видите част от производствения процес, като важното в случая е материала от който са изработени, както и качеството на изработката.
 


Маска KN95
 

Важно е да отбележим, че в момента на пазара има огромно разнообразие от маски, като голяма част от тях са ментета изработени от обикновена хартия и салфетки с цел бърза печалба.

Какво показва опита до момента: 

-На публични места е желателно да използвате маска. 
-Спазвайте добра лична хигиена, дори и след пандемията. 
-Превърнете добрата хигиена за вас и близките ви в навик. Така няма да ви тежи спазването и.
-Използвайте само качествени "истински" маски
Маските за еднократна употреба са на единична цена до 2Лв за брой и е желателно да се използват еднократно 2 до 4 часа и после, маските за -многократна употреба KN95 могат да се използват 10 дни до 2 седмици. Не се перат, но редовно се излагат на слънце или на ултравиолетова лампа след употреба. Максималната цена на подобен тип маски е до 10 Лв.

Надявамe се, тази информация да ви е била полезна. Още полезна информация  за технологии и здраве може да намерите на www.digital.bg.