Снимките на храна може да са клише, но днес все още има много хора, които не могат да ядат храната си, ако първо не ѝ направят снимка, която да споделят в социалните мрежи. Ако това изкушение е и ваша страст, разгледайте съветите на Pocket-lint.

1. Възползвайте се от естествената светлина

Думата „фотография” означава рисуване със светлина. Ето защо светлината за фотографа е както боята за художника. За да заснемете възможно най-добрата снимка трябва да се съобразите с това от къде идва светлината. За отлични резултати, опитайте да снимате от ъгъл от 45 градуса спрямо източника на светлина. Така ще избегнете сянката ви да падне върху обекта тоест – храната. Опитайте да преместите храната или себе си за идеална позиция, или опитайте да използвате нещо като бяла салфетка за рефлектор, ако мислите че се налага. Не е нужно ярка светлина, но трябва да се използва светлината по най-добрия начин.

2. Бленда

Размера на блендата се обозначава с числото f. Колкото по-малко е това число, толкова по-широка ще е блендата и толкова повече светлина ще се погълне. Колкото по-голямо е това число, толкова по-малко светлина ще се погълне. Изборът на F / 2.0 ще изостри обекта – храната, докато фона ще се замъгли. Това е боке ефект. Изборът на F / 5.0 или по-висока стойност ще даде повече фокус и на храната и на фона, но изисква по-дълга експозиция. Ще имате нужда от стабилна ръка или статив за по-дългите експозиции. Ако държите фотоапарата в ръце, опитайте се да пъхнете лактите си в тялото за по-голяма опора и издишайте, след като снимате.

3. Снимайте колкото се може по-бързо след сервирането на храната

Вашата храна изглежда най-добре в момента, в който се сервира. Така че действайте бързо и не отлагайте снимката. Колкото по-дълго чакате, толкова по-вероятно е сосовете да се разделят, мазнините да се втвърдят или листата да започнат да потъмняват.

4. Експериментирайте

Експериментирайте от различни ъгли, разстояния, с различно осветление. Освен това чувствайте се свободни да променяте аранжировката или да добавяте подправки за по-забавен ефект. Не е нужно също така да се съсредоточавате върху цялото ястие, а само върху голямата сочна малина върху мелбата ви, например. Може да заснемете и продукти, включени в самата рецепта, защото именно те разказват много и придават страхотно настроение. Листенце мента, свеж плод или ядки също са прекрасно допълнение. Оставете въображението ви да работи!

 

Вижте най-лесните програми за обработка на снимки