Съвременните контактни лещи представляват желатинови полимерни дискове, които коригират най-различни зрителни дефекти като, например, късогледство или далекогледство. Коригирането се постига чрез модифициране на фокусирането върху изображения в ретината на носещия лещите, което обикновено не е в ред.

 

При производството на контактни лещи, твърди HowItWorksDaily, първо се взимат предвид данните на пациента, за да се определи точната форма, размер и оптическа сила на лещите. Тези данни се въвеждат в цифров струг с диамантен ръб с мощност от 6000 революции в минута. Използвайки предварително зареден плосък полимерен диск, стругът извайва вътрешната част на лещата, която ще докосва окото. Готовият диск се полира с абразивна паста и се измерва дебелината му.

 

Още от Digital: Защо все повече хора изпитват измамното усещане, че телефонът им вибрира

 

Дискът се връща в струга, където диамантеният ръб обелва миниатюрни слоеве от полимера, сваляйки по един наведнъж. Накрая, външната част се покрива със специални олио и паста и грубите ръбове се изглаждат. Остава само лещата да бъде хидратирана. За целта тя се оставя да престои в pH салинен разтвор в продължение на едно денонощие. По време на този престой желатиновият диск абсорбира течността и се разширява. Най-накрая, оптичните характеристики на лещата се проверяват със специални инструменти и се сверяват в съответствие с предписанието на пациента.