Днес, когато искат да запалят цигара, пура или огън, повечето хора използват запалки. Първата такава е била измислена от Джордж Блейдел през 1932 година и използвана за възпламеняване кремък и бензин. Това била запалка Zippo - най-известната марка запалки, която съществува и до днес.

 

Любопитна информация

Знаете ли, че най-скъпата запалка Zippo е продадена на търг за феноменалните 37 000 долара. Това е първата запалка, продадена от компанията през 1933 година.

 

 

Историята на кибрита

Много преди създаването на запалката обаче, съществувало друго джобно устройство за палене на огън и това е кибритът. Първите сведения за него датират от 577 година.

За родина на кибрита се смята Китай, където той бил използван за възпламеняване на барут по време на сражения.

Първоначално кибритът се правел от сяра, от където идва и названието му в БългарияКибрит е турска дума, дошла от арабски и означава именно "сяра".   

В наши дни кибритите се правят по доста по-различна технология, като съществуват два основни вида кибритени клечки - такива които се запалват при търкане в почти всяка повърхност и така наречените "безопасни", които се възпламеняват само при търкане по специална повърхност, вградена в кутийката за съхранение.

Във видеото което сме приложили над тази статия, ще видите как се произвеждат кибрити, стъпка по стъпка.

 

Малко известен факт, който вероятно не знаете е, че колекционирането на кибрити се нарича филумения и има голям брой последователи по целия свят.

 

Още от Digital.bg: Как да направим „Bullet Time“ кино ефект безплатно без приложение (Видео)

 

Музика: Bensound.com