Магията е с хилядолетна история, като на най-старите сведения за нея са още от 2600 година преди новата ера. Доказателството е древен папирус от Египет, който съдържа  разказ за магьосник, който забавлявал фараона.

Всъщност обаче фокусниците не са магьосници, а умели измамници, които успяват да си боравят умело с оптичната илюзия, светлината, физиката и химията.

Именно по този начин е постигнат и ефектният фокус, който ви показваме във видеото над тази статия. Когато го гледахме за първи път, останахме впечатлени, как този магьосник успя да пъхне ринга във верижката.

Решихме обаче да пуснем видеото на забавен каданс, за да видим какво всъщност се случва при падането на кръглият метален предмет надолу. За да стане още по-ясна картинката, решихме и да приближим.

Сега вече и сами виждате, че това всъщност не е никаква магия, а умело отигран трик. Още при пускането на ринга, човекът го завърта леко. По този начин, той падайки успява сам да се завърже с верижката.

Не си мислете обаче, че това ще ви се получи с каквито и да е ринг и верижка. Не опитвайте с конец и венчална халка. Единственото което можете да постигнете е да я загубите, след като падне на земята.

 

 

Този трик става благодарение на физичните закони и математиката. Размерът на ринга, трябва да е точно пропорционален на дълбината на верижката. Тоест падайки надолу, той трябва да има време да се завърти точно половин оборот.

Тук идва условието за разпределението на теглото и диаметъра на ринга, които трябва да са много точно изчислени. Важни са също така материалът и формата на верижката, за да може долният ѝ край да се изметне нагоре при падането на ринга. 

 

Още от Digital.bg: Уникална оптична илюзия (Видео)

 

Музика: Bensound.com