Meждународен екип от учени в различни сфери комбинираха своите усилия, за да разкрият тайната на перфектната чаша кафе. В този проект участват математици, физици и други специалисти, които провеждат серия от тестове за откриване на най-добрата формула. Противно на широкоразпространеното мнение се оказва, че колкото по-малко зърна на кафе използват толкова по-добра е самата напитка. Това е основното заключение на изследването, което се ръководи от University of Oregon.

 

 

В момента повечето заведения използват комбинация от техники за фино смилане и множество зърна на кафе, за да получат перфектна смесица от горчивина и плътност. Учените доказват, че това не е най-добрият вариант, тъй като могат да създадат чаша силно кафе с приятен вкус, използвайки не само по-малко зърна, но и като ги смилат по-грубо. Със сигурност това заключение ще изненада феновете на любимата напитка по цял свят, които изливат няколко милиарда чаши кафе всеки ден.

 

 

Вероятно не знаете, но чаша кафе съдържа повече от 1800 химически компонента, предаде mirror. Експертите твърдят, че оптималната норма за чаша еспресо е около 15 грама кафе, а не 20гр., както е възприето в индустрията. Тази минимална разлика може да доведе до сериозно намаление на разходите на кафетериите по цял свят. Математическият модел на учените е базиран на много фактори като масата на водата и сухото кафе, степента на смилане, налягането и др.

 

Още от Digital: Кои сортове кафе имат най-силен ефект