За никого не е тайна, че YouTube може да носи милиони на хората, които имат какво да покажат и знаят как точно да го направят, за да привлекат голяма аудитория. Неслучайно звездата на много известни личности от света на шоу бизнеса е изгряла точно във видео сайта. Според AndroidHeadlines.com, обаче, огромни суми в YouTube се печелят не само с директно предлагане на съдържание, но и по косвени начини.

 

По-конкретно, става въпрос за съдебен спор, който наскоро приключи и след който едната страна получи обезщетение в размер на $20 милиона. Спорът се върти около особено популярния YouTube канал VideoGames и по-точно около въпроса кой точно да контролира този канал и колко да печели от работата си. Изглежда, че двама от управителите на канала – Брайън Мартин и Марко Принцип – през 2012 година са обещали на двамата си партньори – Брандън Кийтинг и Дейвид Мос – че ще им дадат частичен контрол върху канала, който, разбира се, ще доведе до парични постъпления.

 

Още от Digital: Защо потребителите са толкова впечатлени от новия Lets Melt This канал в YouTube

 

Изглежда Кийтинг и Мос не получили нито желания контрол, нито желаната сума. Съдът, обаче, е решил в тяхна полза и сега те не само ще получат $20 милиона, но и ще имат най-голям контрол върху управлението на канала. И макар че тук описахме само един конкретен случай, можем да бъдем сигурни, че подобни съдебни битки ще стават все по-често срещани, а YouTube ще продължава да генерира милиони долари за хората, които се решават да създават или управляват неговото съдържание.