Селфитата са социален феномен с впечатляващи измерения и дума, която постепенно започва да има все по-силни присъствие в ежедневието ни. Едва ли има ден, в който да не се снимате сами или да не видите ново селфи в социалните мрежи на някой от приятелите ви. Популярността на този тип фотография има един огромен недостатък, а именно, че много хора са пристранени към правенето на селфита. Ситуацията е толкова сериозна, че обсебващото желание за снимане на селфита вече се възприема като болестно състояние. 

 

 

Специалисти от American Psychiatric Association единодушно приеха идеята, че това е психично разстройство, което кръщават с името "Selfitis", съобщава Mirror. Mного психолози от цял свят също поддържат мнението, че манията за постоянно правене на селфита и получаването на максимално много харесвания в социалните мрежи се нуждае от специализирано лечение. Учени на University of Nothingham проведоха ново проучване, с които искат да категоризират и определят симптомите на това психично състояние. 

 

 

 

В изследването се включват 400 души, които живеят в Индия (държавата, с най-много потребители във Facebook). Учените създават анкета, която включва 20 въпроса, а участниците трябва да отговорят, използвайки скала от 1 (категорично несъгласие) до 5 (пълно съгласие). Хората, които страдат от "Selfitis" обикновено признават, че страдат от липса на самоувереност и се опитват да преодолеят проблема като публикуват селфита в социалните мрежи. Това ги кара да се чувстват популярни и като реална конкуренция на останалите.

 

Вижте седем полезни съвета за правене на по-добри селфи снимки