Технологичните компании са известни с това, че техните създатели имат нестандартно мислене и подхождат творчески към създаването на нови продукти. Дори и най-големите компании в света обаче е трябвало да започнат от някъде.

Силиконовата долина все още е центърът за появата на иновативни нови IT компании в света, но много от най-големите технологични компании днес не водят началото си от там.

Благодарение на информацията от Tech Radar можем да разберем от къде тръгват най-големите технологични компании днес, преди да станат големите корпорации, променили отношението ни към света на технологиите.

 

 

1. Google

За първи офис на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин избират един гараж на 232 Santa Margarita Avenue, Menlo Park. През 2006 година, компанията купува къщата за да я използва като музей.

 

 

2. Apple

През 1976 година, Стив Джобс живеел с родителите си в 2066 Crist Drive в Лос Алтос, Калифорния, когато Стив Возняк започва да посещава заседанията на компютърния клуб на Homebrew. Гаражът на къщата ще остане в историята като мястото, където двамата реализират някои от най-ранните си идеи.

 

 

3. Microsoft

През 1975 година двамата основатели на Microsoft, Бил Гейтс и Пол Алън работели заедно в един гараж на 199 California Street NE, Албакърки, Ню Мексико. По това време обаче компнаията все още не е била създадена и по тази причина този гараж не се приема за мястото от където започва началото на компания. За токова се смята първия офис нает през 1976 година от компанията. Неговият адрес е Suite 819, Two Park Central Tower Building, 300 San Mateo Blvd, N.E., Албакърки, Ню Мексико.

 

 

4. HP

Първият известен гаража в технологичния свят се намира на 67 Addison Avenue в Пало Алто, Калифорния, където Дейв Пакард и Бил Хюлет създават първия си продукт, аудио осцилатор, който бил продаден на Disney. Този гараж днес се смята за родното място на Силиконовата долина  и е запазен като частен музей.

 

 

5. Amazon

10704 NE 28th Street, Белвю, Вашингтон. На този адрес ще откриете гаража, където Джеф Безос стартира Amazon. Когато Безос напуска работата си в сферата на финансите през 1994 година, той се премества във Вашингтон и решава да създаде онлайн книжарница. Вдъхновен от успеха на другите компании започнали по този начин, Безос започва да търси къща с удобен гараж. Сайтът стартира официално през юли 1995 година и в рамките на два месеца регистрира продажби на стойност $ 20 000 на седмица.  

 

 

 6.  Sony

През 1946 година Масаро Ибука и Акио Морита дават началото на компанията Tokyo Telecommunications Engineering Corporation, която по-късно става Sony. Компанията стартира в повредената от бомбите над Хирушима сграда на универсалния магазин в квартал Нихонбаши на Токио.

 

 

7. Dell

Една от най-големите компютърни компании в света започва живота си като "PCs Limited" в зала 2713 на Dobie център в Университета на Тексас в Остин през 1984 година. През 1988 година компанията е преименувана на Dell. Майкъл Дел създал първия си IBM-PC и започнал да го продава директно на клиентите си като го персонализирал според техните изисквания.

 

 

8. Samsung

През 1938 година, Лий Бюнг Чул основа Samsung, но първоначално дейността на компанията не е имала нищо общо с технологиите. Първият офис на компанията е имал площ от 16,5 квадратни метра, в него е имало телефон и машина за юфка и се е намирал в град Даегу, Южна Корея.   

 

 

9. Facebook

Марк Зукербърг пише кода за Facebook през 2004 година в общежитието си докато учи в Харвард. Сайтът стартира на 4 февруари и само за 24 часа набира 1200 потребители. Днес новите обитатели на неговата бивша стая в общежитието често получават неочаквани посещения от непознати, които искат да зърнат мястото, където е създаден Facebook.

 

 

10. Yahoo

Джери Янг и Дейвид Фило създават интернет страницата на указателя наречен Jerry and David's Guide to the World Wide Web през януари 1994 година в ремарке в Станфордския университет, където двамата учили по онова време. Компанията Yahoo! обаче стартира в 110 Pioneer Way в Маунтин Вю, Калифорния.