Първата асоциация с думата WiFi несъмнено е достъп до интернет. Технологията обаче може доста повече от това да свързва телефона ни с глобалната мрежа. Учени от Университета на Калифорния в Санта Барбара например могат да виждат през стени чрез WiFi технологията, съобщава TechnologyReview.

 

В наши дни WiFi сигнали има навсякъде в големите градове. Движението на хора и обекти променя и движението на тези сигнали и те се отразяват по различен начин. Това води и до въпроса може ли движението на тези сигнали да показва в реално време какво се случва зад стена и може ли по този начин да се „виждат” хората и какво правят. Вече има подобни системи, но те има и доста недостатъци. Сред тях е специално оборудване, знанието за точното местоположение на предавателите и дори устройството да е част от същата мрежа.

 

Новата разработка на учените решава всички тези проблеми. Тя може да „вижда” зад стените като използва околните WiFi сигнали и най-обикновен смартфон. Самите учени казват, че това е „безпрецендентна инвация в личното пространство” и технологията може да причини доста вреди на хората, ако се използва от злонамерени лица.

 

Разработката автоматично локализира местоположението на предавателя като измерва силата на сигнала. Нужно „шпионинът” да обиколи помещението отвън, за да помогне за по-прецизното изчисление. След това мобилното приложение на учените използва формули, за да изчисли местоположението на предавателя със средна точност 92.6%.

 

Освен това учните са проучили как различите действия променят движението и отразяването на сигналите. Отварянето на врата например е сравнително еднотипно и се разпознава лесно. Системата е много чувствителна и може да разпознава дори коато човек движи единствено пръстите си докато пише на клавиатура.

 

Учените казват, че вече са тествали приложението си с помощта на Nexus 5 и Nexus 6 в 11 различни офиса и апартамента. Имали са разрешението да направят тези тестове за всички места. Тестовете показали, че системата е много прецизна. А коато в помещението има повече от един WiFi предавател, както е в много офиси, тогава системата засича „над 99% от присъствието и движението на потребителите в стаята”.

 

За сега защитите от подобен тип шпионаж са малко, трудни за реализиране и скъпи. Учените казват, че един от най-ефикасните начини би бил добавяне на шум в сигнала, като ще работят по реализирането на това.

 

Още от Digital: 5 трика за намиране на безплатни WiFi мрежи