Днес почти всеки притежава смартфон. Тази високотехнологична джаджа, която е събрала в себе си функциите на устройства като телефон, компютър, фотоапарат и още куп други, за да може да направи живота ни колкото се може по-лесен. Както всяко електронно устройството обаче и смартфонът има нужда от енергия, за да работи. Тя се съхранява в батерия, която ежедневно зареждаме, за да можем после да носим смартфона заедно с всичките му полезни функции в джоба си.

Но задавали ли сте си въпроси като, как всъщност работят зарядните устройства за смартфони, всички еднакви ли са, кои от тях са най-добри, могат ли да повлияят на живота на батерията и на работата на смартфона и още куп други питанки. Тук Digital.bg ще се постарае да ви отговори на всяка една от тях.

 

 

Да започнем обаче първо с малко информация, какво всъщност представляват самите зарядни. На почти всички от тях има надписи, които дават подробна информация за това, какво представлява зарядното. Нашият съвет е под никакъв предлог да не използвате зарядни, на които производителят не е дали информация за параметрите им. В противен случай рискувате да повредите смартфона си или в най-добрия случай да не го зареди.

 

 

Това е стандартно зарядно, което получава всеки средностатистически смартфон. И така, на корпуса му има надпис "Input", който обозначава входящата енергия. При почти всички зарядни тези цифри са еднакви. Тук диапазонът е 100-240v. Ако се питате, с каква цел производителите дават толкова голям диапазонът на захранване, ще ви дадем съвсем логичен отговор. За да могат зарядните да са универсално подходящи за колкото се може по-голяма територия. Имаме предвид, че захранването в Америка и в Европа е различно. Американският стандарт 110v, а европейският е 220v. Логично ще си зададете въпроса, защо тогава зарядното не е направено да покрива диапазона 110-220v. Авансът е даден, защото напрежението понякога им по-ниски и по-високи стойности, но не по-ниски и по-високи от зададените от 100 до 240v. Стандартът на американските и европейските контакти обаче е различен не само като напрежение, но и като форма. По таи причина не можете да използвате директно европейски зарядно с САЩ, както и наопаки. За целта трябва да си вземете преходник. Обикновено той е с троен стандарт, който включва и английските контакти, които са разпространени не само на острова, но в почти всички държави, които са били колонии на Великобритания в миналото.

 

 

Този символ на вълнообразно тире пък означава, че зарядното е направено така, че да работи без проблем в мрежи с променлив ток. За тези които не са запознати с терминологията - променливият ток е този, който устройствата получават, когато се захранват от електрическата мрежа. Постоянният ток е този, който се набавя посредством батерии.

50/60Hz пък обозначава честотата на променливото напрежение в мрежата. Отново стойностите са две различни, защото в Европа честотата е 50Hz при 220v, а в Америка е 60Hz 110V. 0.15A е силата на тока. като при различните зарядни тази цифра може да е различна от 0.15A.

 

 

Съществено отличаващите се характеристики при зарядните на смартфоните идват там където пише “Output”. Това е изходящата енергия на зарядното, която отива директно към батерията на смартфона ни.

Тук ще започнем от 5V, което показва напрежението в което адаптера преобразува 220-те европейски волта, съответно в Америка ще преобразува 110v. Този символ, който изглежда като успоредни права и прекъсната линия обозначава, че токът вече няма да променлив, както в електрическата мрежа, а постоянен, както от външна батерия. 1A пък е силата на изходящия ток.

 

 

Днес обаче много смартфон от по-висок клас имат бързи зарядни, на които цифрите са други. Например 12V и 2.1A. Тук е логично всеки разумен човек да си зададе въпроса, дали няма да повредя смартфона си, ако използвам такова зарядно, за да го зареждам.

 

 

Ако върви заводски в комплект с него, то със сигурност не, но ако го взимате допълнително, дали отново е безопасно? На този и на още интересни въпроси, свързани с бързите зарядни на смартфоните, ще отговорим във втората част на това видео. Интересното тепърва предстои.