Ако притежавате компютър на Apple, то вероятно знаете и какво е Thunderbolt. Технологията за пренос на данни доби популярност най-вече заради американската компания, макар че в момента могат да се намерят компютри от висок клас и на други компании, които притежават такъв порт. Знаете ли, че Thunderbolt има и второ име? Точно така: разработената от Intel технология се нарича също Light Peak.

 

Оригиналното име на технологията разкрива по-добре принципа, на който тя работи, а именно – чрез светлина. В центъра на системата стои чип, който разпознава различни протоколи и по този начин намалява нуждата от различни видове кабели и портове. Светлината се генерира от специални лазери с дължина едва 250 микрометра или една милионна от метъра. Light Peak използва четири нишки, всяка от които може да пренася 10 гигабита информация в секунда. Използването на няколко нишки позволява на комуникацията да тече в две посоки едновременно – от и към чипа.

 

Още от Digital: Каква е разликата между CCD и CMOS матриците във фотапаратите

 

Първоначално Intel са искали да използват гъвкави оптични нишки, но по-късно станало ясно, че с използване на метални жички скоростта от 10 гигабита в секунда на канал може да бъде доставена на по-ниска цена. Точно тази разновидност на Light Peak е разработена с помощта на Apple, които променят името й на Thunderbolt. Първата поява на технологията на пазара е през 2011 година, когато Apple представят линията си MacBook Pro. В момента се използва третата версия на Thunderbolt, която има способността да увеличи скоростта на обмен на данни до 40 гигабита в секунда и позволява използването на до два външни 4К монитора едновременно.