Внезапната загуба на данни е стресираща ситуация, която може да се случи в най-неудобния момент. Загубата на данни на локалните дискове винаги е била проблем и случайното изтриване или преформатиране на дисковете остават две от водещите причини за това. Тъй като обаче предприятията извършват повече от своите бизнес дейности в мрежови пространства, там има повече точки на уязвимост.

Днес съществуват много услуги, които помагат на бизнеса да възстанови повредени или случайно изтрити файлове. Въпреки че никоя услуга не може да обещае 100% възстановяване на данните ви, ситуацията не е толкова безнадеждна, колкото беше в близкото минало, тъй като технологията бързо се развива.

От Tech Radar обясняват как работи софтуерът за възстановяване на данни и различните видове загуба на данни, при които софтуерът за възстановяване на файлове може да помогне. Разбирането как работят тези програми ще помогне на организациите да изберат най-добрия софтуер за възстановяване на данни през 2020 година.

 

 

Различните видове загуба на данни

Данните могат да бъдат повредени или загубени по няколко причини: софтуерна или хардуерна грешка; потребителски грешки, като случайно изтриване и хакерски атаки, вируси, зловреден софтуер и рансъмуер.

Прекъсванията на електрозахранването или промяната на пренапрежението на захранването са най-честите причини за внезапна повреда на данните. Неправилното изваждане на USB флашките или преносимите хард дискове пък е една от най-честите причини за загуба на данни.

Форматирането на файловата система също е честа причина за повреда на данните. Потребителска грешка или грешки в софтуера могат да доведат до празни структури на файловата система или преформатирани и недостъпни данни.

Случайното изтриване е може би най-честата причина за неочаквана загуба на данни. За щастие обикновено е възможно да възстановите такива данни, като използвате софтуер за възстановяване на данни, в зависимост от операционната система на въпросното устройство.

Кибератаките са друга често срещана причина за загуба на данни. Независимо дали се дължи на вирус, или злонамерен софтуер, или на хакер, който получава неоторизиран достъп до устройството, кибератаките могат да доведат до повредени или липса на данни. В зависимост от степента на повреда на данните, софтуерът за възстановяване на файлове обикновено може да помогне за възстановяване на поне част от загубените данни.

Софтуерът за възстановяване на данни обаче обикновено не може да възстанови загубените данни поради повреда на хардуера.

 

 

Как софтуерът за възстановяване на данни намира и възстановява загубените данни?

Как програмата за възстановяване на данни се опитва да възстанови или поправи вашите данни зависи от това, което е причинило загубата им и колко са повредени файловете. Добрата новина е, че в повечето случаи винаги има някои данни, които могат да бъдат възстановени, а 100% загубата на данни е рядкост. Изключенията от това правило са незапазени документи или презаписани данни. В тези случаи е малко вероятно да видите данните си отново и предприятията трябва да бъдат предпазливи към всеки софтуер за възстановяване на файлове, който обещава да възстанови такива данни.

Минимизиране на щетите

Преди да използвате софтуер за възстановяване на данни, има няколко важни неща, които можете да направите, за да увеличите шансовете за успешното възстановяване на файловете. Най-важното е незабавно да спрете да използвате въпросното устройство. Това предотвратява презаписването на данните. Освен това трябва да изключите устройството от интернет, за да отрежите всеки риск повредените данни да бъдат прехвърлени на други устройства в мрежата. След като изпълните тези две стъпки, трябва незабавно да стартирате софтуера за възстановяване на данни.

Повечето програми за възстановяване на данни започват с провеждане на системно сканиране, което позволява както на софтуера, така и на потребителя да разберат какви данни са повредени или липсват и къде се намират. Наличието на по-ясна картина на структурата на повредената файлова система увеличава шансовете за успешна операция за възстановяване на данните.

Как програмата за възстановяване на файлове ще се опита да възстанови данните зависи от това какво е причинило загубата на данните.

 

 

1. Случайно изтриване

В този случай се използват детерминирани и евристични алгоритми, за да се намери местоположението на изтритите файлове. След това програмата се опитва да възстанови колкото се може повече от данните. Шансовете за успешно възстановяване на данните обаче зависят до голяма степен от файловата система на въпросното устройство.

Като общо правило, изтритите файлове могат лесно да бъдат възстановени във файловата система Windows NTFS (повечето устройства, работещи под Windows 10, използват тази файлова система). Това е така, защото Windows NTFS не изтрива окончателно файловете, докато новите данни не ги презапишат. Така че, докато потребителят веднага спре да използва устройството, има голям шанс за успешно възстановяване на данните.

По същия начин при ApFS файловите системи (повечето macOS устройства ги използват) ситуацията е обнадеждаваща. Това е така, защото ApFs е copy-on-write система, което означава, че всеки блок данни се копира преди прилагането на промените.

FAT файловите системи осигуряват умерен шанс за успешно възстановяване, докато BSD UFS файловите системи правят възстановяването на изтритите файлове почти невъзможно.

2. Форматиране на файловата система

В този сценарий софтуерът за възстановяване на данни разчита на алгоритми за локализиране и реконструкция на данните на преформатирания диск. Отново обаче шансовете за успешно възстановяване на данни зависят преди всичко от въпросната файлова система, като условията са същите като по-горе.

3. Логическа повреда / повреда на файловата система

Повредените файлови системи се възстановяват по подобен начин на преформатираните дискове. Всяка програма за възстановяване на данни има собствени алгоритми и методи за поправяне на данни, но всички разчитат основно на намирането на важна информация за файла.

Разбираемо, успехът на софтуера за възстановяване на файлове ще зависи силно от степента на щетите, причинени на файловата система. Ако структурата на файловата система е непокътната, вероятно повечето от данните ще могат да бъдат намерени и възстановени, докато при една силно повредена файлова система възстановяването на всякакви данни ще бъде голямо предизвикателство.

 

Вижте 4 технологии, които ще променят начина, по който съхраняваме данни