Пандемията с COVID-19 е завладяла света и милиони хора стоят в домовете си, докато заразата отмине. Подобен сценарий до началото на тази година, бяхме виждали единствено във холивудските продукции.

Всъщност филмите за епидемии и пандемии не са един и два. В тях почти винаги сценарият се върти около това, как група учени работят усилено в две насоки. Да открият първоизточника на заразата и да проследят всички контактни хора по веригата, докато го търсят. 
Разбирате, кога даден човек е имал контакт със заразено лице, последствие с кого то е общувало и кои негови контакти трябва да се оставят под карантина, като потенциални вирусоносители. 

 


Така е и в реалния живот, проследяването на контакти на заразени с COVID-19 е активна практика и в България в момента. Това обаче е изключително трудоемък и бавен процес, при който здравните служби първо разпитват болния с кого е общувал в последно време. Той трябва да им даде телефоните на всичките тези хора. 
След което те трябва да бъдат прозвънявани и щателно разпитани за моментното им здравословно състояние и за възможно признаци на коронавирус. Целият този процес може да отнеме дни, а заразените не са малко.
Тук на помощ идват технологиите, които в настоящето са наш постоянен спътник в ежедневието. Става дума за смартфоните, които използват безжични радиостанции за обмен на данни на дълги разстояния чрез клетъчни кули или Wi-Fi рутери. От друга страна те имат и Bluetooth, който е с диапазон на работа около 10 метра.  
Благодарение на тези технологии, можете да получите контактно известяване, в случай че заразен с COVID-19 е бил в Bluetooth зоната на смартфона ви за по-дълъг период от време. За целта ще трябва да се свали специално приложение, което да събира нужната информация с местонахождение на хората.

 


Последствие в него ще се попълват данни за здравословното състояние на вече диагностицирани като заразени. По данни на Университетът в Оксфорд, които споделя Pocket lint - ако 60% от населението на Земята използва функционалността на смартфоните си за проследяване на контакти, то пандемията от COVID-19 ще бъде овладяна и дори спряна напълно.  
Междувременно Google и Apple вече обявиха, че разработват SOS приложение, която ще бъде универсално, за да може да достигне до повече хора, които използват iOS и Android смартфони
Едно от големите преимущества на метода е, че за разлика от стандартното проследяване на контакти, при което можете да назовете имената само на контакти, които познавате, тук ще бъдат известявани напълно непознати хора, които са били в близост до заразен с COVID-19.

 

Още от Digital.bg: Kак да използваме смартфон с Android или iOS като уеб камерa