Google Cardboard привлече вниманието на всички, защото е проста и евтина джаджа, която може да ни отведе в света на виртуалната реалност. След месеци на спекулации най-сетне стана ясно, че Google навлиза по-сериозно в бизнеса с виртуална реалност. По време на откриването на конференцията Google I/O 2016, компанията анонсира VR платформата Daydream, която се базира на новия Android N.

 

С Google Daydream, хората ще могат да направят много повече от това просто да седнат и да гледат видеоклипове в YouTube.

Предлагаме ви информацията на Venture Beat за това как работи Daydream шлемът на Google за виртуална реалност.

 

Работна среда

Daydream е оборудван с начален екран, който ще ви пусне в някои приложения и инструменти, като например менюто за настройки. Google Play Store има специфично място тук с няколко категории. „Featured“ показва нещата, които Google смята, че трябва да проверите. „Popular“ ще ви помогне да разберете кои са най-популярните приложения. И, разбира се, има категории „Games” и „Apps”. Когато дадено приложение или игра ви хареса, просто кликнете върху него, за да го стартирате.

 

Разбира се, ще има и познатата ни информация за всяко приложение като отзиви и среден брой рейтинг, номер на версията и размера му, скрийншоти и видеоклипове, но също така ще има и нова информация, наречена „motion intensity“. Всички програми ще бъдат класифицирани с една от трите категории: няма движение, умерено движение  или интензивно движение.

 

 

И за разлика от Google Cardboard, ще бъдете в състояние да купувате премия версията на дадено приложение, докато сте в него с Daydream. Няма да има нужда да сваляте шлема от главата си за да го направите, по същия начин, Android N ще показва уведомления за телефонни разговори и текстови съобщения, докато използвате Daydream.

 

Контролер

Контролерът е малък, но доста мощен. Той съдържа жироскоп, акселерометър, магнитометър, тъчпад и бутони. Контролерът има три степени на свобода: yaw (къде сочите), pitch (кота) и roll (завъртане). Всяко малко движение на китката или ръката ви  ще се регистрира от шлема. Данните пътуват между контролера и шлема, използвайки Wi-Fi и Bluetooth Low Energy (BLE).

 

 

В горната част на контролера има голям кръгъл тъчпад. Под тъчпада, има App бутон, който ще направи различни неща в различните приложения - отваряне на менюто, пауза и стартиране  или отваряне на тулбокса, така че можете да изберете инструмент. Под App бутона има друг бутон – „home“ бутон. Той ще ви отведе обратно към Daydream Home. От страни са разположени други два бутона, които са за усилване и намаляне на звука.

 

Интересното е, че не може да използвате Daydream Home екрана без контролера, така че трябва да си купите и шлема, и контролера.

 

Вижте YouTube представиха ново приложение с виртуална реалност за платформата Google Daydream