Вижте още: Звуков и функционален тест на слушалките Sony WF-1000XM3

 

Тези от вас, които следят видео ревютата на Digital.bg вече познават добре слушалките Sony WF-1000XM3. Ако пък не сте гледали предходните видео ревюта които им посветихме, директни линкове към тях има над тази статия. В тази трета част от обзора ни ще ви покажем нагледно как работи иновативната интелигентна технология за шумопотискане, с която разполагат тези слушалки, като ще ви покажем и още цял куп други интересни технологични нововъведения.

 

Ще започнем с това, че за разлика от стандартните Bluetooth слушалки, в WF-1000XM3 има самостоятелен процесор и той е авторска разработка на Sony. Носи името HD Noice-Canceling Processor QN1e. Както вече споменахме, а и подсказва и наименованието му, едно от основните му предназначения е шумопотискането. То е и основен акцент като цяло в TWS (True Wireless) модела WF-1000XM3. Идеята на Sony е да ви изолират от всякакви паразитни странични шумове докато слушате музика. Например шумът на самолетните двигатели по време на полет. В настройките в приложението на смартфона си имате възможност да направите много и различни (20 на брой) персонализации за шумопотискане.

 

 

Sony ви дават възможност и просто да изберете автоматичен режим. Как звучат Sony WF-1000XM3 ли? Най-добре е сами да чуете как звучи шумопотискащата система на слушалките, но ако нямате тази възможност - ще ви споделим впечатление. Да тя работи чудесно и наистина изолира добре околните шумове. Да прави го много по-добре от много други тествани от нас Noise-cancelling слушалки, но все пак не очаквайте изведнъж да е пренесете в шумоизолирано студио с триъгълни дунапрени по стените. Макар и сериозно редуцирани, но по-силните околни звуци все пак се чуват. Слушалките изолират около 20% от околните шумове и това са ниските честоти, тоест буквално казано заобикалящият ви градски шум.

 

 

Нещо което изключително много ни допада и е може би една от най-интересните функции на Sony WF-1000XM3 е тяхното адаптивното управление на заобикалящият звук. Това означава, че слушалките са Smart и не ви изолират напълно от заобикалящият ви свят.  Да кажем, че вървите по улицата и около вас минават коли, чуват се различни други звуци и фонов шум. WF-1000XM3 ще изолира по-голямата част от тях, но ще остави шума на колите. Така когато пресичате, Sony ще помогнат за пасивната ви безопасност и няма да позволят да не чуете приближаващият автомобил.

 

 

Също така ако сте на гарата или на летището слушайки музика и в този момент на разговорната уредба женски глас каже, че има промяна разписанието – вие няма да го пропуснете, защото слушалките ще сметнат това за важно и ще ви го предадат чрез високоговорителите си. Возейки се в метрото няма да чувате всички гласове, кашляния и звуци и около вас, но когато по разговорната уредба се чуе „Спирка Младост 1“, вие ще го чуете в слушалките си. Ако искате пък напълно да се изолирате от всичко случващо се около вас, тази адаптивна функция може да се изключи. Ако пък искате да проведете разговор с някой на улицата, няма нужда да сваляте слушалките, просто активирайте от настройки функцията която при натискате по корпуса влиза в "Режим за бързо внимание".

 

В заключение можем да кажем, че това не са най-добрите High-End слушалки предназначени за аудиофили, които търсят иделно чист звук във високите и ниските честоти. Ако сте такъв потребител, Sony имат различни продукти и за вас. WF-1000XM3 имат добър звук, но определено не са High-End като да речем Sony MDR-7520. Sony WF-1000XM3 имат само 2 кодека - стандартният за Android устройства SBS и AAC който пък е за iPhone-ите с iOS операционна система.

 

 

Например APTX и LDAC тук не са налични. Наличен е обаче SDEE HX който подобрява качеството на поточната музика. Тук ще отбележим и наличието на 360 Reality Audio. Високоговорителите в слушалките са с 6мм диаметър, куполни със звукова CCAW намотка. Честотният им диапазон е 20Hz – 20KHz (с 44.1kHz дискретизация)

 

Ако не сте фенове на слушалките тип „Тапи“ които стоят закрепени само в ушната ви мида, а искате нещо по-стабилно на главата си. Sony имат и модела WH-1000XM3, той има на разположение същите технологични иновации, както при WF-модела, но вече е доста по-обемист, с големи изолиращи миди и диадема. Имайте предвид ако поръчвате онлайн, че тези една различна буква в наименованието, означава съществена разлика във визията на слушалките. Разбира се, разлика ще усетите и в цената. В момента в България Sony WF-1000XM3 се предлагат с цена около 500лв, а Sony WH-1000XM3 се продават за около 750лв.