Освен ако не го правите за спорт, със сигурност не обичате да изкачвате стълби. Във високите жилищни блокове, за да спестим време и физически усилия, използваме асансьори. Освен тях обаче има още едно гениално изобретение, което използваме ежедневно, основно търговските и бизнес сгради, където бързо и лесно трябва да преминем между два етажа.

Това изобретение се казва Ескалатор. Първата идея за такъв била под формата на движеща се хоризонтална пътека и е реализирана през далечната 1893 година по време на Световното технологично изложение в Чикаго.

 

 

Три години по-късно, в много по-големи мащаби, по време на изложението в Париж е показан движещ се тротоар. Именно тази дата се смята за момента, в който изобретателят Чарлз Сибергер създава своя Ескалатор.

Така в следващите 120 години, изобретението му помага на милиарди хора по целия свят. Ескалаторът има различни варианти, включително направо гигантски. Най-дългият от тях се намира Хонконг и е дълъг 800 метра.

Ескалаторите най-често се използват в подземните метро станции, където ежедневно превозват хиляди хора. Ако живеете в София, със сигурност използвате услугите на тази механична джаджа.

 

 

Най-дългият ескалатор към метростанция се намира в Русия и е с дължина 60м и 60см, Всъщност ескалаторите с тази дължина там са общо 4, за да могат да покриват напълно нуждите на метро станцията.

Реално возейки се на ескалатора, ние виждаме само повърхностната му част състояща се от специални стъпала. Но не ви ли е интересно, какво се крие вътре в тази машина? Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите в детайли, какво представлява този сложен механизъм.

 

 

Интересна информация

Знаете ли къде в България е бил монтиран първият ескалатор? Както се и предполага, той се е намирал в столицата София. Много хора биха заложили на култовата и към днешна дата сграда на Националният Дворец на Културата (НДК), в който има доста ескалатори и е бил най-технологичната постройка за времето си. Но не, отговорът е друг.

 

 

Първият ескалатор в България е монтиран през далечната 1957 година в Централният Универсален Магазин или по-известен като ЦУМ. Те били една от атракциите на магазина, който е предшественик на сегашните МОЛ-ове.  

 

Още от Digital.bg: Каква е историята на човека създал случайно най-опасния уолпейпър за Android смартфон

 

Музика: Bensound.com