Intel представи своята нова линия процесори ‘Ice Lake’ по време на CES 2019. Въз основа на архитектурата Sandy Cove и 10-нанометровия производствен процес, Ice Lake може да се окажат процесорите, които биха могли да направят онзи голям скок напред, за който всички мечтаем.

 

За съжаление, едва ли през тази година ще видим устройства разчитащи на процесорите ‘Ice Lake’, това обаче не бива да ни отчайва, а само да ни въоръжи с търпение. Няколко производители  показаха ранни прототипи и дизайнерски концепции на CES 2019 и изрисуваха картината на това, което Ice Lake може да предложи.

 

Ако темата ви е любопитна, от информацията на Digital Trends ще научите 4 начина, по които процесорите Intel Ice Lake ще подобрят лаптопите.

1. По-тънки и по-леки устройства

Днес лаптопите са много по-тънки, отколкото бяха някога, но те все още са по-дебели и по-тежки от другите устройства, които носим с нас ежедневно. Напредъкът изглежда е в застой през последните няколко години.  Благодарение на Ice Lake това може да се промени. Прототипите, базирани на Ice Lake са изключително тънки, с дебелина под 10 милиметра.

2. Батерия, която издържа по-дълго отвсякога

Животът на батерията е проблем за всеки тънък лаптоп. На този етап, 10-милиметровият профил може да се постигне само с намаляване на размера на батерията, а по-малката батерия означава по-малко живот.

 

Ice Lake предлага две решения на проблема. Първо, ще използва по-малко енергия, защото дебютира с по-ефективния 10-нанометров производствен възел на Intel. Второ, самият чип ще бъде по-малък от преди, както и дънната платка, към която е свързан. Това означава повече място за батерията.

 

От Intel не са заявявали конкретни претенции за Ice Lake, но са претендирали за до 25 часа възпроизвеждане на видео от Sunny Cove. Трудно е да се каже на този етап какво ще се превърне в практика,  но вероятно напредъка ще бъде значителен. С последните няколко поколения хардуер, Intel постигна големи подобрения в живота на батерията, при това без да преминава към по-малък производствен възел.

3. Максимално удоволствие от игрите

Процесорите Ice Lake ще бъдат с подобрена производителност, но работата на лаптопите не зависи само от това. Графичната производителност отдавна е слаба точка за Intel и проблемът се влошава през последните години, тъй като HD Graphics на Intel получава незначителни, еволюционни актуализации. Това ще се промени с Ice Lake, които ще бъдат с новото поколение интегрирана графика на Intel - Gen11.

 

Макар и все още еволюционен ъпгрейд, той ще бъде първият графичен хардуер, който ще се достави, след като Intel наеха бившия шеф на AMD, Раджа Кодури. Gen11 обещава по-добри кадри и поддръжка за важни стандарти като Adaptive Sync и HDR.

 

Нека е ясно, Gen11 няма да превърне всеки лаптом автоматично в мощна гейминг машина. Вероятно ще се постигнат бенчмарк резултати близки до тези на Nvidia MX150.

4. Един порт за всичко

Новата архитектура на Ice Lake, Sandy Cove, прави много малки подобрения в дизайна, който се фокусира върху набор от функции. Едно от тях е стандартната поддръжка за Thunderbolt 3. Разбира се, той вече е достъпен на лаптопи, но процесорите Ice Lake ще предоставят Thunderbolt 3, който използва USB Type-C конектора. Thunderbolt 3 може да ви позволи да направите доста неща с един единствен кабел. Независимо дали искате да свържете дисплей, твърди дискове или да направите нещо необичайно, Thunderbolt 3 дава възможности, които до сега са били неосъществими. Той е бърз, поддържа зареждането и е лесен за използване. Какво повече бихме искали?

 

Вижте каква е разликата между различните мобилни процесори на MediaTek