Всеки вече знае че трябва да се използват по възможност по-силни пароли, а най-добрият начин да направим това е с мениджър на пароли. Истината е, че пароли, които са трудни за разбиване  са също толкова трудни и за помнене. Ето защо мениджърите на пароли са толкова удобни услуги.

 

От Make Use Of, ще ни покажат как да гарантираме сигурността си като използваме мениджъри на пароли.

Криптиране на паролите

Браузърът ви може да записва вашите пароли, но това често е проблем за сигурността ви. Мениджърите на пароли обаче съхраняват всички ваши пароли в единна база данни, заключени с една парола. Разбира се, събирането на всичките ви пароли на едно място няма да е безопасно, ако те не са криптирани, затова когато избирате мениджър на пароли, изберете такъв, който криптира вашите данни. Ако темата ви е интересна може да прочетете тези 4 любопитни неща, които трябва да знаем за криптирането на информация.

Запазване на контрол

Най-добрият начин да се пази тайна е като никога не я казвате на никого. Ако не искате вашите пароли да са на друго място, освен на вашия твърд диск, изборът на локален мениджър на пароли е най-добрият вариант за вас. Това запазва вашите данни на устройство, което физически контролирате, оставяйки вашата сигурност директно в ръцете ви. Един от най-популярните мениджъри на парола KeePass, предлага много гъвкавост и контрол, включително и способността да избирате между няколко алгоритми за криптиране.

Автоматично синхронизиране на паролите

Ако използвате няколко устройства с много пароли, събирането им в един главен файл заключен  на компютъра не е най-доброто решение – особено ако се опитвате да влезете в Amazon от вашия телефон или да проверите банковия си баланс на вашия таблет. 1Password предлага две  решения – услугата може да използва Dropbox или вашата локална мрежа за автоматично синхронизиране на паролата ви между устройствата. Ако обаче решите да използвате вашата локална мрежа за синхронизиране на вашите пароли на различни устройства вие няма да може да възстановите загубена главна парола.

Облачна услуга

По-добрият вариант е избор на облачна услуга. Поддържането на всички ваши пароли в облака обаче изисква определена сума на доверие в една компания. LastPass поддържа криптирано копие на паролите ви в облака, което ги прави достъпни на почти всяка платформа и браузър. Ще имате нужда от премия план за някои от функциите на услугата, но основите са достъпни безплатно.

 

Вижте какво трябва да знаем когато избираме програма за пароли