Учени и потребителите от дълго време водят дискусии дали мобилните устройства вредят на съня ни. Mного хора продължават да използват смартфоните си в леглото, за да сърфират в интернет. Изследователи откриха интересна връзка между aктивността в социалните мрежи и умората в човешкото тяло. В самото проучване се включват над 1700 доброволци на възраст между 19 и 32 години. Участниците трябват да предоставят информация за начина, по който използват социалните мрежи и навиците си на сън.

 

Резултатите показват, че средно те прекарват около 61 минути в социални мрежи на ден и проверяват профилите си средно 30 пъти на седмица, предаде TechInsider. Приблизително 30% от доброволците изпитват "висока степен" на смущение в съня си. Хората, които са най-активни във Facebook е два пъти по-вероятно да страдат от проблеми с качеството на съня. Основните фактори за това са не само синята светлина, която излъчват дисплеите на смартфоните, но и дългото скролване в профилите ни.

 

Комбинацията между тях води до много по-малко сън и респективно причинява умора в тялото ни. Учените съветват да оставим мобилните си устройства далече от леглото, за да можем да се наспим добре и да се събудим свежи и отпочинали. Среднощното сърфиране в интернет е проблем, на който са изложени милиони потребители по цял свят. Той се отразява на ежедневието ни, защото ни кара да изпитваме умора и тревога, което пък може да доведе до проблеми свързани с липсата на концентрация на работното място.

 

Вижте какво се случва с тялото ни, ако не спим достатъчно