Днес всички се притесняват за сигурността си в Интернет, тъй като новините за пробиви в базата данни на големи компании и хакерските атаки не стихват. Но все още много от потребителите не са наясно как да се предпазят.

Проблемът е, че много от нас предоставят чрез действията си личната си информация, без дори да осъзнават това. Нашият смартфон, например, който е постоянно в нас предоставя поверителна информация на рекламодателите.

Обърнете внимание на тези 4 начина, по които предоставяме личните си данни без наше съгласие. Информацията е на lifehacker.

 

Полезно: 4 начина да изтриете личните си данни в Интернет

 

1. Стоите постоянно логнати в социалните мрежи

Сайтове като Facebook, Google и Twitter следят какво правим в интернет, за да получат по-добра представа за поведението ни и това от какво се интересуваме за да ни ‘обстрелват‘ с персонализирани реклами. Те обикновено правят това чрез бисквитките, а ние ги улесняваме още повече като никога не излизаме от тези социални мрежи. За щастие има услуги като Disconnect, които изтриват бисквитките, независимо от това дали сте логнати в социална мрежа или не.

 

 

2. Логвате се в акаунтите си от обществени компютри

Всички специалисти препоръчват да избягвате да проверявате електронната си поща, да се логвате във в Facebook или да проверявате някой документ в Dropbox от обществен компютър. И има основателна причина за това. Ако не сте внимателни, може да оставите вашата лична информация  на тези компютри.

 

3. Предоверявате се на „сигурните“ приложения

Това е най-големият проблем пред потребителите. Никой не иска да се превръщаме в параноици, но фактът е, че много приложения които твърдят, че не събират личните ни данни всъщност го правят. Най-лесният начин да опазите данните си е като ги криптирате.

 

 

4. Навързвате всичките си онлайн акаунти  

Едно от най-добрите и същевременно най-лоши неща, свързани с интернет е фактът, че можете да свържете една услуга с друга. Това може да означава, че сте свързали всичките си любими приложения с Facebook акаунта си, за да предоставяте информация на приятелите си за вас или за да дадете достъп до Twitter акаунта си.

Проблемът е, че ние често забравяме какви разрешения сме дали и тогава това се превръща в проблем – особено когато се свържат услуги с различни опции за поверителност.

Ето защо е разумно от време на време да преглеждате приложенията, които ползвате и разрешенията, които сте им дали. Ако не сте сигурни от къде да започнете, MyPermissions може да ви помогне.