Днес криминалните новини са свързани с измами с банкови карти, парични измами, кражби на самоличност, но през последните месеци зачестяват случаите на пиратски нападения на търговски кораби в Тихия океан.

 

Екипът по киберсигурност на Verizon съобщава за пирати хакери, които са проникнали в системата за управление на пратките на транспортна компания, за да си изберат кораб, който да ограбят.

 

Морското пиратство все още е доста често срещано явление, но прави впечатление новият по-интелигентен подход на този вид престъпници. Обикновено пиратите нападат кораби и държат екипажа му като залог докато не им бъде платен искания от тях откуп. Сега обаче ставаме свидетели на нов сценарий: пиратите се качват на кораба, събират екипажа в оделно помещение и издирват специфичен товар по баркода, ограбват го и напускат кораба без повече инциденти. Целият грабеж отнема около 90 минути, тъй като пиратите са предварително информиране и не губят време в търсене на това което им трябва – диамантени бижута.

 

Според разследването на Verizon, пиратите са качили зловреден софтуер в системата на транспортната компания, което им е позволило да достъпят информация за баркодовете на пратките и какво има във всеки един от контейнерите. С тези данни било лесно за пиратите бързо да ограбят най-ценните товари. Освен това за пиратите не било трудно и да следят местоположението на кораба.

 

Въпреки своята креативност обаче, пиратите направили редица грешки, които довели до лесното им проследяване. Те не използвали прокси сървъри, за да скрият адресите си, а всички команди, които изпратили към сървъра на компанията, били в некриптиран текст. Това позволило на специалистите бързо да идентифицират нарушителите.

 

Според следователите обаче, въпреки че тази група пирати била заловена, в бъдеще ще има все повече подобни случаи. Тъй като хакерите нямат угризения да достъпват лична и поверителна информация, нападенията и грабежите ще стават все по-често явление, тъй като за съжаление креативността на техните извършители трудно може да бъде предвидена.

 

Вижте как да си гарантирате по-голяма сигурност в Интернет