NVIDIA са водещ производител на хардуер, който също така допринася и за развитието на софтуерните технологии. Компанията е най-популярна със своята атрактивна серия от GeForce видео карти, но проявява все по-сериозен интерес към центровете за данни и облачните услуги.

Социалната изолация накара милиони потребители да използват приложения за видеоконференция, за да свършат своята работа или комуникират с любимите си хора. NVIDIA също следят отблизо как трафика на подобни софтуерни решения отчита сериозен ръст през последните тримесечия.

Въпреки, че NVIDIA едва ли е първото име, което ви хрумва при споменаването на софтуер за видео разговори е факт, че компанията има как да допринесе за подобряването на тези услуги. За да демонстрират по най-добър начин желанието си да подобрят платформите за комуникация от компанията представиха официално новата платформа за разработчиците, която се казва Maxine.

Toзи софтуер се захранва от мощни графични процесори на NVIDIA, които се синхронизират в облака. NVIDIA обещават да решат някои от най-големите проблеми на приложенията за видеоконференция.

 

 

Ключов елемент от NVIDIA Maxine платформата са усъвършенстваните алгоритми с изкуствен интелект на компанията. Така например софтуера може да коригира позицията на лицата и погледите на участниците във видео разговор по такъв начин, че да гледат директно в камерата.

Оптимизациите на компанията ще допринасят не само за качеството, но също така ще намалят трафика на интернет до една десета от сегашните изисквания за H.264 видео. Алгоритмите на NVIDIA ще могат да променят осветлението на видео разговора, но също така добавят и опция за използване на анимирани аватари.

Технологиите за видео компресия и автоматичния превод на думите на голям брой езици ще се извършват от облака, което ще спестява ценно време и ще премахне нуждата да изтегляте външен софтуер. Със сигурност оптимизациите на картината и алгоритмите за видео компресия при онлайн разговори са най-сериозните предимства на NVIDIA Maxine.

Компанията дори обещава да подобрява резолюцията на клиповете, когато качеството е твърде ниско, спрямо другите участници във видеоконференцията.

 

Още от Digital: Как да изберем безплатно приложение за видео конферентни разговори