В последно време заради извънредното положение и социалната изолация сме като залепени за нашите екрани и следим актуалните новини около разрастващата се пандемия. Ежедневието ни се промени, а това се отрази на бизнеса, както и на световната икономика.

 

 

Много страни по света все още се борят да намерият най-добрия начин за борба с вируса. Ако погледнем от хубавата страна ще видим, че се разработват иновации, които събират и използват данни, за да защитят гражданите от пандемията. Нови модерни решения като електронно наблюдение и модели за машинно обучение, вече са съведени, за да се предотврати разпространението на болестта.

 

Тестовете за изследване на болестта са прекалено малко, а някои от тях дори отнемат няколко дни, за да проверят дали съответния човек е заразен. Затова от разлчни страни бяха разработени нови по-бързи методи за диагностика. От Китай разработиха камери и очила, които обработват термични изображения, за да идентифицира хората с висока температура. Базираната в Сан Франциско компания Kinsa Health е раздала повече от един милион смарт термометри, както за домашна употреба, така и за медицински заведения. Техният продукт подпомага изготвянето на карти, показващи в кои нови градове може да се разрази заразата.

 

 

Проследяване на движението

Правителствата имат достъп до видеонаблюдение , данни за проследяване на GPS от телефони и автомобили, транзакции с кредитни карти, информация за влизане в чужди държави и други лични данни на гражданите. Тези данни се използват за проследяване на заразените хора и тези , които са под карантина. В Южна Корея пък законодателството дава правомощия на правителството да събира мобилни телефони, кредитни карти и други данни от заразени лица и да споделя информация в социалните мрежи, за да предупреди хората, че може да са изложение на риск от заразяване. По последна информациия бе съобщено, че правителството на САЩ води активни разговори с технологични компании, включително Facebook И Google относно използването на данни за местоположението, за да се проследяват движенията на хора, заразени от вируса.

 

 

Прилагане на карантина

Правителствата на различни страни са предприели стъпки за наблюдение на хората под карантина. Например ги  принуждават да носят устройства, проследяващи движението им, и да ги уведомят, в случай че нарушат ограничителната им зона. От 19 март правителството на Хонгконг изиска пристигащите хора в страната да носят електронна гривна, която да следи месоположението им и те да не нарушават карантината. Южнокорейското министерство на вътрешните работи въведе приложението „Самокарантина“. То беше използвано за наблюдение на около 30 000 души, на които им е било казано да останат вкъщи две седмици. Приложението работи на сходен принцип с гривната, която въвежда правителството на Хонгконг. Тя засича местоположението на човека и щом той напусне своята ограничена зона, то праща съобщение на органите на реда.

 

 

Записване на контакти

Сингапур представи приложение, което се нарича „Trace Together”. То обменя Bluetooth сигнали на къси разстояния, когато потребителите са близо един до друг. Записите от тези срещи, включително и продължителността се съхранявт в смартфоните им в продължение на 21 дни и се използват за идентифициране на хора, които са били в непосредствена близост и може да са потенциално заразени. Записите могат да бъдат както на членове на семейството, така и на приятели или колеги.

 

Въпреки бързото развитие на тези технологии, все още има технически ограничения. Специалистите се изправят пред предизвикателство с достъпа, подготовката и анализа на огромните обеми от нарастващи данни. Проблеми, които са силно изменими във времето. Например когато карантината е нарушена и сигналът, който се подава да отнеме часове вместо минути.

 

Коронавирусът предизвика верига от иновации, задвижвана от огромни обеми от данни. Всички те трябва да бъдат въведени, приети, анализирани и споделени своевременно, за да могат да се предприемат действия и да се предотврати разпространението на болестта. Използвайки данни за проследяване можем да се надяваме, че пандемията от коронавирус може да бъде преборена по-бързо от очакваното.

 

Още от Digital: Най-добрите Android приложения за тренировка в домашни условия