Intel са готови с нова технология, която ще позволи на чиповете им да увеличат съществено своята производителност. Според Cnet, технологията се нарича „силициева фотоника“ и се базира на вграждане на лазери директно в компютърните чипове. Силициевата фотоника позволява на данните да пътуват под формата на светлина през стъклени фибро-оптични кабели и така да достигат много по-бързо потребителя.

Intel предвиждат съвсем близко бъдеще, в което цялата инфраструктура на центровете за обработка на данни ще се крепи върху въпросните лазерни чипове. Те няма да навлязат в потребителските компютри  - поне не на този етап – но със сигурност ще променят начина, по който ползваме онлайн услуги. Един от най-очевидните резултати от използването на лазерната технология в центровете на Facebook или Google например ще бъде много по-бързото зареждане на услугите на двете компании.

 

Още от Digital: Процесорите Intel Kaby Lake ще са толкова мощни, че няма да се нуждаят от графичен чип

 

Първото поколение лазерни чипове на Intel имат способността да пренасят данни със скорост от 100 гигабита в секунда – около 100 пъти по-бързо от максималната скорост, на която е способен домашният ни Wi-Fi рутер. Следващото поколение ще увеличи тази и без това огромна скорост цели четири пъти – до 400 гигабита в секунда.