Придобиването на нови вещи, особено ако са технологични, носи голяма радост. Но преминаването към нов телефон може да се окаже пълна бъркотия и да помрaчи това удоволствие. Не само трябва да се уверите, че всичките ви данни са архивирани, но също така трябва да намерите начини да прехвърлите профилите си и да се уверите, че всичките ви любими приложения се преинсталират на новия ви смартфон.


От Android Authority обясняват кaк най-бързо и безболезнено да прехвърлим данните от стария на новия си телефон.

Вградената опция за архивиране на Android

През последните няколко години Google усъвършенства функцията за архивиране и възстановяване на данни на Android. Докато опцията е активирана, телефонът ви трябва да архивира данните от приложенията, историята на обажданията ви, контактите, настройките на устройството и дори SMS текстовите съобщения в профила ви в Google Drive.

 

Пълното архивиране на Android може да бъде активирано, като отворите Settings > System > Advanced > Backup. Архивите се извършват автоматично във фонов режим. Когато влезете в процеса на настройка на нов Android телефон, Google трябва да ви предложи опцията да възстановите всички тези данни от облака.

ADB архивиране

Един по-малко известен метод за архивиране е използването на инструмента на Google, Android debug bridge (ADB). С него можете да архивирате повечето от данните на телефона си, както и инсталираните приложения. Архивният файл дори е запазен на компютъра ви, за да може да бъде достъпен по всяко време или данните да могат да бъдат възстановени на всяко Android устройство. Тъй като този процес включва използването на инструментите за програмисти на Google, разумно е да използвате тази опция само ако имате предишен опит с ADB.

 

За да започнете, ще трябва да изтеглите и настроите Android SDK на компютъра си. След като активирате опциите за програмисти и USB Debugging на вашия смартфон, свържете го с компютъра и се уверете, че ADB работи правилно.

 

След това, въведете и стартирайте adb backup -apk -shared -all -f /backup.ab  в Terminal или Command Prompt. Трябва да се появи прозорец на Android устройството ви. Тук имате опциите да защитите с парола архивния файл и да започнете процеса. Уверете се, че дисплеят на вашия смартфон не заспива по време на процеса на архивиране, за да не спре записа на данни на вашето устройство.

 

Включете новото устройство в компютъра и изпълнете командата adb restore /backup.ab. Подобен прозорец ще се появи на телефона ви и ще ви попита дали искате да възстановите архивираните данни.  За съжаление, този метод не е съвършен и не винаги работи напълно.

Архивиране на приложения

С Google Photos можете да изберете автоматично да се създават резервни копия на всяка ваша снимка, скрийншот и видеоклип в облака. Предоставянето на тези архиви в първоначалното им качество ще се отрази на онлайн мястото за съхранение, но Google предлага да съхранявате всичките си файлове безплатно, ако позволите на компанията да намали автоматично снимките до 16MP и видеоклиповете до 1080p.

 

Google Drive ви позволява да качвате файлове от телефона си и да имате достъп до тях от почти всяко друго устройство. С помощта на приложението можете да запазите всички важни документи в облака и да ги изтеглите на нов смартфон, след като влезете в Google профила си. Google предоставя на всеки притежател на акаунт, 15GB безплатно пространство за съхранение в облака. Ако това не е достатъчно за вас, можете да се регистрирате за Google One и да платите за повече място.

Освен това, ако имате важна информация в някое от приложенията си, проверете дали то не предлага някаква форма на услуга за архивиране. Може да се изненадате колко приложения предлагат тези видове услуги.

Пароли

Едно от най-изявените болезнени места при преминаването към друго устройство е нуждата да се логнете във всяко приложение. Докато някои програмисти са внедрили възможността да може да се влиза от Google профила ви, много от тях изискват потребителско име и парола.

 

Най-лесният начин да се промъкне през този процес е да използвате администратор на пароли като LastPass или 1Password. Тези услуги не само ви позволяват да генерирате невероятно сложни пароли и да ги защитите, като използвате Autofill API за пароли, добавени към Android Oreo. Разбира се, Autofill API не се поддържа във всяко приложение, така че в крайна сметка ще трябва да копирате паролата си директно от мениджъра на пароли.

 

Освен това, някои приложения могат да поддържат двуфакторно удостоверяване (2FA). Макар че силно се препоръчва да се използва някаква форма на 2FA, трябва да бъдете внимателни, когато сменяте телефона си. Приложението LastPass Authenticator улеснява значително процеса.

За разкодирани устройства

Ако сте разкодирали устройството си, има фантастичен инструмент, който може да ви помогне. Става въпрос за Titanium backup. Не само преинсталира всяко приложение, което сте имали на стария си телефон, но също така се опитва „да запомни“ всичките ви предпочитания за конкретните приложения.

 

Вижте 8 приложения, които е добре да инсталирате на нов смартфон с Android