Meждународен екип от учени, които са предимно от САЩ и Южна Корея комбинираха усилия в разработването на изцяло нов материал, който да доведе до навлизането на прозрачни преносими устройства като смарт часовници и фитнес гривни. Един от големите проблеми пред реализирането на тази идея е свързан с това, че е необходимо да се създаде изкуствена кожа, през която да преминава електричество. От своя страна те започнат да експериментират с нанотехнологии, за да превърнат този проект в реалност и създават уникален филм, който е едновременно прозрачен, но и се отличава с висока проводимост, предаде Engadget. 

 

Според официалните данни на учените този материал е 92% прозрачен, като бъдещи тестове ще покажат дали може да се увеличи допълнително тази стойност, като електрическото съпротивление е поне 10 пъти по-добро от досегашни опити в тази сфера. За да постигнат този ефект те използват специална полимерна смола, която им позволява да създадат покритие, което галванизира и улеснява протичането на електричество, но запазва прозрачния си дизайн. Teхнологията на учените е доста интересна и също така има потенциала да подобри значително издръжливостта на мобилните устройства, които я използват. 

 

Създателите ѝ са на мнение, че изкуствената кожа е в състояние ледно да се огъва без това да влияе на нейната функционалност, което би допринесло за навлизане на гъвкави джаджи на пазара. Другото голямо предимство на този нанофилм е, че ще бъде доста евтин за производство тъй като в разработването му са използвани често срещани материали и целия този процес може да трае дори няколко секунди. За в бъдеще подобна технология може да се използва в създаването на соларни панели, сензори за устройства, огъващи тъчскрий дисплеи и др., като все още не знаем кога ще стартира масовото производство.

 

Вижте електронна кожа ще позволи на роботите да усещат какво докосват