Мооn Express е името на стартъп, който си е поставил амбициозната цел да изпрати собствени ракети и космически сонди на повърхността на Луната. Проектът на компанията предвижда през 2017г. за първи път от 40 години човешка машина да "стъпи" на единствения естествен спътник на нашата планета. За да превърнат тази идея в реалност Moon Express се включиха и в Lunar X-Prize надпреварата, която гарантира инвестиции за компаниите, които предложат планове как да стигнат до Луната преди края на годината.

 

Концепцията на Moon Express не само събра необходимото финансиране, но вече получи разрешение от американското правителство да изстрелят собствено съоръжение на повърхността на Луната. В момента компанията разполага с капитал от над $45 млн. Мооn Express искат да използват Electron ракетата на Rocket Lab, която ще изстреля в Космоса тяхната космическа сонда Moon Express MX-1E. След като достигне орбитата около Земята машината сама ще трябва да продължи по своя път и да кацне на Луната.

 

Шефът на Moon Express, Боб Ричардс е доста оптимистично настроен относно предстоящата мисия. В свое изявление той сподели, че компанията разполага с всички необходими ресурси да постигне успех. Той определи Луната като осмия континент на планетата ни и предвижда бъдеще, в което всеки от нас може на достъпна цена да пътува в Космоса. Ще е интересно да видим дали прогнозите му ще се превърнат в реалност.

 

Вижте какво ще се случи със Земята, ако Луната експлоадира