Всяка година в световен мащаб се продават над 200 млн. компютъра. Това означава, че все повече хора са свързани към интернет, от когато и да било, но това подлага на голям риск сигурността на личните им данни. Ако си мислите, че е лесно да запазите анонимността си онлайн грешите. Вероятно не знаете, но свързването на компютъра към уеб браузърите създава еквивалента на "пръстов отпечатък". От своя страна това са следи за сърфирането ви, които няма как да заличите.

 

Уеб сайтовете, които посещавате могат да идентифицират компютъра, чрез браузъра. Има различни програми, позволяващи някой да разбере каква машина използвате и къде се намирате. Хакерите и онлайн тракерите използват много по-усъвършенствани методи за следенe, които са различни от бисквитките и IP адресите, предаде MakeUseOf. Добър пример в това отношение са онлайн платформи като Unique Machine и Panopticlick. 

 

Te анализират компютъра и разширенията в браузъра, за да ви покажат колко сте защитени срещу съвременните методи за следене на активността. Подобни страници показват колко уникален е вашия браузър и създават индивидуален "пръстов отпечатък" на начина, по който го използвате. Ако тази информация ви се струва стряскаща бихте могли да използвате Privacy Badger в Google Chrome или NoScript във Mozilla Firefox, които ефективно се справят с подобни техники за следене.

 

Вижте пет приложения, които гарантират сигурността ни в Интернет