Технологията GPS e неизменна част от смартфоните и ежедневието ни, която ежедневно улеснява милионите потребители в навигацията до дома или офиса. Независимо дали търсим локация в Google Maps или искаме да изберем най-бързия маршрут за предстоящото си пътуване това е оптималния начин да го направим. Основният проблем е, че мобилните приложения могат да следят местоположението ни, чрез GPS сигнала. Единственият вариант да се предпазим от подобна ситуация е да спрем GPS от менюто на устройството ни.

 

Оказва се, че дори това няма да гарантира, че не сме следени от други хора. Екип от учени на Princeton University разработиха софтуер, с който демонстрираха колко лесно е да използват уязвимост в смартфоните и да разберат локацията ни. Oт АndroidAuthority информират, че те написват код с дължина от 2000 реда, за да извлекат важна информация от смартфоните на мобилните устройства .В това число влизат ключови компоненти като акселерометър, магнитометър, барометър, жироскоп и др. 

 

Софтуерът успява да си осигури достъп до информация като IP aдреса на устройството, часова зона и състояние на мрежата (дали е свързан към 3G/4G или към използва Wi-Fi връзка). Учените допълниха, че ключовия момент от метода им е да знаят какво правят шпионираните потребители в конкретния момент. Без значение дали са в офиса, шофират автомобил или се движат велосипед е много лесно да се проследи активността им, ако предварително се знае какво точно търсим. 

 

Вижте как да проследим местоположениетo на мобилен телефон от устройство с Android