Повечето от нас приемат за даденост, че където и да сме ще имаме достъп до Wi-Fi връзка. Мнозинството от потребителите оставят Wi-Fi включен, особено когато искат да спестят мобилни данни.


Както и при повечето технологии обаче, ние предоставяме далеч повече информация, отколкото си мислим. Най-лошото е, че дори не е нужно да бъдем свързани към Wi-Fi мрежа, за да започне изтичането на информация.

 

Ето какво трябва да знаем по темата според Make Use Of.

Как работи една Wi-Fi връзка?

Wi-Fi използва радиовълни за предоставяне на мрежова връзка между две устройства. Обикновено това е между точка за достъп (AP) или рутер и вашето устройство. Рутерът ще излъчва радиовълни при честоти от 2.4 GHz или 5 GHz.
Когато включите Wi-Fi опцията на устройството си, то ще търси AP за да се свърже  в режим "активно сканиране". За целта устройството ви си показва своя MAC адрес на близките точки за достъп. Това е физически адрес, свързан с конкретно устройство.


Веднъж свързани към хотспота вие предоставяте IP адрес, което ще ви позволи да се свържете с интернет. Така че има два метода за идентификация: вашия MAC адрес между вас и AP, и вашия IP адрес между вас и интернет.

Какви злоупотреби са възможни?

През 2013 година, компанията Renew London влезе в заглавията на новините със своите кофи за боклук, свързани към мрежата. В началото, повечето хора не бяха развълнувани от възможности, които тези кофи на бъдещето предлагаха и нямаха много поводи за притеснения. Не след дълго обаче стана ясно, че кофите проследяват MAC адреса на всички, които се разхождат в близост до тях с включена Wi-Fi опция. Според правните органи, по време на процеса те идентифицирали над един милион уникални устройства по данни събрани от кофите за боклук.

 

Кофите за боклук бяха отстранени, но най-лошото е, че по този начин с нас може да злоупотребяват и барове, ресторанти, кафенета и други обществени заведения, предлагащи Wi-Fi достъп.

Проектът Presence Orb

Този проект, който вече действа във Великобритания има за цел да осигури на бизнеса данни събрани от потребителите чрез Wi-Fi мрежите. Твърди се че той е „безопасен“ за хората и сигурността на данните им и единствено има за цел да помогне на бизнеса да разбере по-добре клиентите си и техните нужди, и разбира се да ги атакува с целенасочени реклами.

Устройството Stingray

Устройството Stingray за подслушване и следене на мобилни устройства по уникалния IMSI номер е изключително популярно сред специалните служби и успешно се използва от около 15 години. Това проследяване е възможно само с помощта на клетъчни мрежови връзки и не с Wi-Fi. И все пак, двама изследователи от Оксфордския университет показаха как обществена Wi-Fi точка за достъп, би могло да се превърне в Stingray.

 

Всеки, който иска да следи вашите действия може да  създаде "точка за достъп- измамник", която се представя за използвана от вас Wi-Fi мрежа. Повечето смартфони са в състояние автоматично да се свържат с познати Wi-Fi мрежи – домашната, тази в офиса. Когато телефонът ви се опити автоматично да се свърже, вашия IMSI номер ще се предава на AP. Вашият IMSI е свързан с мобилния ви номер и SIM картата, а не с  устройството. Това означава, че всеки път, когато се свържете към мобилна или Wi-Fi мрежа, дори и да сте преместили SIM картата в друго устройство, вашите движения могат да бъдат идентифицирани и контролирани.

Не забравяйте да изключите Wi-Fi опцията на телефона си

Може би след всичко написано тук си мислите, че сте с вързани ръце. Има едно решение, което може да спре цялото това проследяване и то е да изключите Wi-Fi опцията на телефона си. Всички тези методи за проследяване разчитат на вас да оставите своя Wi-Fi включен. За да предотвратите Wi-Fi Stingray агресията, отидете в Wi-Fi настройките на устройството си и деактивирайте опцията Auto-Connect. Ако сте забравливи, може да използвате приложение, като Tasker което да изключва Wi-Fi извън определените места. Можете дори да добавите уиджити, които да ви улеснят.
 

Вижте три полезни съвета за сигурността ни в Интернет