Всички знаем, че колкото повече приложения използваме едновременно, толкова по-бързо ще се изтощи батерията на мобилното ни устройство. Знаете ли, обаче, че приложенията скъсяват живота на батерията и по друг, не толкова очевиден начин? Според BGR, повечето приложения в телефоните и таблетите ни непрекъснато, но не и явно, комуникират със своя източник или със сървъри на трети страни и по този начин натоварват джаджите ни.

 

Според проучване на Масачузетския технологичен институт (MIT), ако повечето от каналите, които приложенията за Android използват за външна комуникация се затворят, функционалността им изобщо няма да намалее. С други думи казано, дори когато комуникират по-малко със сървъри, приложенията ще се държат по същия начин и ние ще можем да използваме всичките им функции. От друга страна, докато непрекъснато комуникират с външни източници, тези приложения не само изтощават батерията ни, но дори излагат на риск данните ни.

 

Още от Digital: Колко често потребителите зареждат смартфоните си

 

За съжаление, поне засега няма начин, по който ние самите да ограничим външната комуникация на приложенията, които използваме. Можем само да се надяваме, че в някоя следваща версия на Android – защо не още в Marshmallow – Google ще ни предоставят по-голям контрол върху приложенията, така че, в крайна сметка, да използваме телефоните и таблетите си по-дълго през деня.