Mикрогравитацията в Космоса може да повлияе на жизнените процеси на телата ни по всевъзможни начини и може да сте забелязали, че лицата на астронавтите от Международната космическа станция в клипове изглеждат подпухнали. Това не е случайно, тъй като за разлика от планетата ни там течностите в организма се разпределят много по-равномерно, вместо да се концентрират предимно в долната му част. Липсата на гравитация също така се отразява и на човешкото възприятие, защото вестибуларния апарат и системата на вътрешното ухо, на които дължим усещането за посока и скорост разчитат именно на нея, което кара мозъка да се чувства, сякаш тялото пропада, информира CNet. 

 

Всъщност това е детайл, който е изключително важен поради факта, че начина, по който работи зрението ни е тясно свързан с вестибуларния апарат, за да може мозъка ни да знае как сме ориентирани в пространството. Астронавтите в Космоса, които са изложени пряко на ефектите от микрогравитацията не виждат нищо нередно, в същото време вътрешното ухо създава това усещане, което в крайна сметка води до дезориентация и виене на свят. Ако добавим към това и факта, че течността, която вече се разпростира и в горната част на телата им се оказва, че човешкия мозък е изправен пред много объркваща ситуация, която му пречи да се адаптира към тези обстоятелства. 

 

Изследвания на NASA показват че живота в подобни условия влияе осезаемо и на други ключови функции на човешкия организъм, както във физически така и в емоционален план, а астронавтите изпитват често трудности с придвижването и извършването на основни когнитивни задачи. Любопитна подробност е, че хора, които вече са били в Космоса веднъж се адаптират много по-бързо към микрогравитацията и тези специфични особености, отколкото някой, който са първи път излага тялото си на подобни условия. NASA заедно с Европейската космическа агенция смятат съвместно да проведат мащабно проучване, което да им позволи да разкрият повече детайли за влиянието на това явление върху мозъка ни, като подложат на много тестове астронавти от цял свят. 

 

Вижте може ли да изпратим снимката си в Космоса