Microsoft взеха интересното решение да създадат алтернативен браузър, който да наследи Internet Explorer (IE) и да представи много повече възможности на потребителите. Много проблеми с различните версии на IE и опитите на компанията да модернизира Windows 10 бяха конкретните мотиви зад този код на компанията. 

Първите версии на Мicrosoft Edge не предизвикаха достатъчно голям интерес, което предизвика доста по-сериозна промяна в стратегията. Това доведе до разработката на изцяло нов браузър, който вече използва същия енджин и уеб технологии, както Google Chrome. 

Така едновременно се подобри работата на уеб браузъра, но също така се отстраниха много настоящи бъгове се гарантира поддръжка за разширенията в Chrome Web Store. Досега Microsoft залагаха на собствения EdgeHTML, но новите версии на Microsoft Edge вече са базирани на Chromium.

Разработката на браузъра допринася и за еволюцията на Google Chrome, който използва същия енджин. Активността на Microsoft помагат да се отстранят някои проблеми свързани с функционирането на браузъра.

 

 

Добър пример е последният ъпдейт, който отстранява проблема с нотификациите на Google Chrome за устройствата с Windows 10. Вероятно сте забелязали, че когато видите уведомление от уеб браузъра след това получавате същото съобщениe и от самата операционна система. 

В същото време, ако кликнете върху на нотификацията, която се получили първа няма да се отвори съответния сайт в Google Chrome. Софтуерните инженери на Microsoft са открили как да се справят с този проблем и вече са добавили кода на своето решение към Chromium проекта. 

По този начин се отстранява проблема и се възстановява нормалната работа на Аction Center в Windows 10. Това е само един пример как Microsoft могат да оптимизират работата на Google Chrome, което е възможно заради факта, че браузъра е с отворен код. 

Компанията обикновено не се асоциира с този тип технологии, но това не означава, че не може да допринесе за развитието на Chromium проекта, който да направи Chrome и Edge по-добри браузъри.

 

Oще от Digital: Мicrosoft Edge изпревари Mozilla Firefox и вече е вторият най-популярен десктоп браузър