Машинното обучение е иновация, която вече предизвика голям интерес от страна на технологични гиганти като Google, Microsoft и Amazon. Данните на анализаторите показват, че през тази година 200-те най-големи компании, разработващи изкуствен интелект са получили инвестиции в размер на почти $1.5 млрд., за да създават подобен софтуер. От своя страна това е шесткратно увеличение, в сравнение със същата стойност преди пет години. В следващите години компаниите ще продължат да инвестират още повече в тази технология. 

 

Технологиите за изкуствен интелект имат голям потенциал в сферата на човешките ресурси, подбора на служители и управлението на хора, информира VentureBeat. Проучванията показват, че над 55% от компаниите изпитват проблеми с използването на машинно обучение за тази цел. Toзи софтуер има няколко предимства свързани с възможността по-бързо да анализира и преценява качествата на на кандидатите, както и да осигури по-добра обратна връзка между тях и бизнеса. Използването на машинно обучение може да направи хората по-добри мениждъри.

 

Основната причина за това е, че технологията премахва всякакви пристрастия и предразсъдъци свързани с начина, по който работи даден човек. Машинното обучение би позволило тяхната оценка да е базирана изцяло на постиженията в работния процес. Дори и най-добрите мениджъри имат предпочитания към дадени служители, което прави оценката им субективна. Не бива да забравяме и факта, че подобен софтуер може да обработва много по-голямо количество информация за осезаемо по-кратко време. Въпрос на време е технологията да започне да намира все по-силно приложение в сферата на човешките ресурси. 

 

Вижте как чат ботовете ще помогнат на бизнеса да наема правилните служители