Сатя Надела е шеф на една от най-големите и иновативни технологични компании в индустрията, който сега направи интересно изявление за развитието на този сектор по време на традиционната Microsoft Build конференция. В него той сподели, че не е необходимо да се притесняваме, че роботи или други машини с изкуствен интелект могат да отнемат работата ни, тъй като за в бъдеще ние ще съжителстваме с тях, което ще ни донесе много ползи. Шефът на Microsoft даде за пример в това отношение гласовата услуга Cortana, която е достъпна за всички платформи и услуги на компанията, като позволява на потребителите да се справят с ежедневни проблеми, като им показва маршрута до дадена локация, името на магазин, в който някога сме пазарували или дори да ги развесели, като им каже шега.

 

По думите му компанията се опитва да разработи иновативна технология, която използва само най-добрите качества на хората, като остава лошите на страна и изрази увереност за потенциала, който имат т.нар. "ботове", коментира TheVerge. Неговата прогноза е, че не е далече бъдещето, в което хората си комуникират не само с други хора, но също с ботове и с виртуални асистенти от типа на Cortana, които извършват много задачи вместо вас. Сатя Надела също така определи човешкото поведение като следващия слой в разработването на потребителските интерфейси, които използваме в мобилните устройства.

 

По време на конференцията Microsoft Build от компанията демонстрираха и възможностите на бот, който успя да поръча пица на присъстващите като пример как хората и технологиите могат да съжителстват заедно. Навлизането на роботи и други машини с изкуствен интелект е само въпрос на време и вместо да се тревожим трябва да насочим вниманието си към това как да се възползваме максимално от тези технологии. Гласовите услуги като Cortana и Google Now са само началото на подобна иновация, която може да промени изцяло начина, по който работим с мобилните устройства и умните уреди в домовете си.

 

Вижте притесняват ли се хората, че роботи могат да отнемат работата им