Един от най-честите проблеми на смартфоните е животът на батерията. Често той не отговаря на очакванията и смартофнът има склонност да се „предаде“ точно, когато ни е най-необходим. Xda-Developers дават няколко семпли, но полезни съвета как да удължим живота на батерията на Android смартфон с минимални усилия.

 

Полезно: Какво да правим, ако Google Play Services изразходва батерията на смартфона

 

 

Следете изразходването на батерията

Всеки Android телефон има опция в менюто с настройки, която показва кои приложения колко батерия използват. Това е задължителната първа стъпка, че която ще може да следите какво се случва в телефона и да откриете потенциално дефектни приложения, които изразходват необяснимо много енергия.

Нормално е Дисплеят, Система Android и услуги за Google Play да са на челни места. Чрез допълнителни приложения като GSam Battery Monitor или AccuBattery може да придобиете по-добра представа и за разхода на енергия в детайли за отделни процеси.

 

 

Проверявайте наскоро инсталираните приложения

Именно те може да са причина за увеличената консумация на енергия. Може да деинсталирате наскоро инсталирано приложение за 2-3 дни и след това да го върнете отново. Така ще видите дали има осезаема разлика в живота на батерията, която е причинена от въпросното приложение.

 

 

Използвайте 4G

5G мрежите са много по-бързи, но цената на ниската латентност и високите скорости е по-голямата консумация на електричество. Затова може да включвате 5G, когато е нужно за определена цел, но през останалото време да използвате 4G LTE за стандартното сърфиране. Разликата в живота на батерията може да е осезаема, в зависимост от натоварването на телефона.

 

 

Изключете функциите, които не използвате

Всеки Android смартфон има голям брой функции, но повечето хора не използват всичко. Може да изключите Bluetooth и локализацията, когато не са нужни. Може да спирате и приложения, когато не ги използвате и не очаквате нотификации от тях. Сама по себе си всяка от тези промени ще има малък ефект, но спирането на няколко ненужни функции може да даде по-осезаем резултат.

 

 

Активирайте режима за оптимизация на батерията

Android позволява да активирате консумацията на батерия за всяко приложение по отделно. Просто отворете менюто с настройки, отидете на Приложения и в списъка с инсталирани програми намерете желаната от вас. Отворете профила ѝ и изберете опцията Battery Optimisation (Оптимизиране на батерията). Тук има различи възможности – даване на приоритет на това приложение или пък ограничаването му при работа на фонов режим. Това може да пречи на получаването на нотификации.

 

 

Променете настройките на дисплея

Не е нужно да използвате максимум яркост постоянно. Това е и един от най-големите консуматори на енергия. Активирайте автоматичната регулация на яркостта от менюто с настройки в секцията Дисплей.

От същото място може да намалите и времето за изключване на дисплея. Препоръчително е то да е по-малко от 30 секунди.

 

 

Активирайте тъмния режим

Той също е наличен в секцията с настройки на дисплея. Ако имате телефон с OLED дисплей, тъмният режим ще се отрази благоприятно на консумацията на енергия.

 

 

Използвайте режим за пестене на батерия

Всеки смартфон има такава функция. Тя ограничава някои от възможностите на телефона, като максималната мощност на процесора, яркостта и др. Режимът обаче може да осигури до няколко часа живот на батерията повече, което да е от голяма полза, ако сте в движение и скоро няма да имате достъп до зарядно.