След излизането на новия IOS 11 iPhone и iPad преминаха към новия висококачествен HEIC/HEIF формат за снимки. Някои от вас най-вероятно не са обърнали внимание на това. Тук ще ви покажем два прoсти начина как да ги конвертирате в JPEG формат, ако все още държите на него.

iOS и iPadOS са доста интелигентни опeрационни системи и за това конвертирането на снимки е доста леснo. Например, когато прикачате изображение към приложението си за електронна поща, то веднага преминава като JPEG файл. Има моменти обаче, когато това не работи, например, когато експортирате снимки от iPhone към вашето десктоп устройство.

Като цяло HEIC е по-добър от JPEG форматът. Заема по-малко място и подържа 16 битово заснемане на цветовете вместо 8 битовото при JPEG. Но форматът работи чудесно само когато работите с продукти на Apple.

 

 

Ако използвате устройства с Windows или Android е възможно да попаднете в ситуация, в която снимките ви да не могат да се отворят. За да стане това те трябва да бъдат конвертирани в JPEG. Как става това? How-to-Geek ни обясняват как да го направим в няколко стъпки. В настройките на вашето Apple устройство има опция, в която можете да върнете формата на заснемане. Нея можете да намерите в апликацията Settings/Настройки.

Можете също така да конвертирате от прилижението Files. Просто трябва да копирате снимките от Photos и да ги поставите във Files. По този начин HEIC формата се конвертира в JEPG. Apple са помислили как много бързо и лесно да можете да конвертирате вашите снимки в JPEG. Разбира се, HEIC формата не е за подценяване, затова съветът ни е да му дадете шанс и да го опознаете, за да се насладите на още по-добри и цветни кадри.

 

 

Самото конвертиране от HEIC в JPEG може да стане лесно и с други приложения, които може да намерите в App Store. Но някои от тях може да съдържат реклами или да са платени. Затова най-добре е да се възползвате от безплатните опции, които са вградени във вашето Apple устройство.

Още от Digital: Пропуск в сигурността дава достъп на хакерите до камерата и микрофона на всяко устройство с iOS и macOS