Когато през 1946 година е завършен първият цифров компютър в света, се отварят много нови възможности пред човечеството. И все пак, първите компютри били използвани само за ограничени приложения, тъй като те можели да се програмират само в машинен код.

 

Когато Джон Бакъс създава първият език за програмиране през 1957 година, FORTRAN, нещата се променили. За първи път, проблеми от реалния свят можели бързо и ефективно да се трансформират в машинен език, за да бъдат решени от машината. Не минава много време и продажбата на компютри се покачват до висините.

 

Подобно на първите цифрови компютри, квантовите компютри са милиони пъти по-мощни от сегашните системи, но ключът към успеха ще бъде превръщането на реалните проблеми в квантов език. D-Wave е първата компания, която предложи технология за комерсиализиране на квантовите компютри и по тази причина от Forbes са решили да споделят как квантовите компютри ще променят света.

 

По-ефективно решение на сложните процеси

Един от най-трудните проблеми в математиката е известен като „проблемът на пътуващия търговец“, той иска да се намери най-краткия път между няколко града. Тази задача звучи доста просто и в известен смисъл е, но от гледна точка на изчисленията, труда е огромен. 

Традиционно, се използват комбинации, като например метода на Монте Карло или генетични алгоритми за решаването му. Ако имате логистична компания, когато планирате маршрутите, ще имате нужда от много по-добър метод за решаване на този проблем. Вариации на този проблем обаче има във всички област, не само в логистиката.

 

Квантовите системи на D-Wave са създадени за изпълняване на конкретни задачи. Става въпрос най-вече за задачи по така наречената математическа оптимизация, включващи мащабни изчисления и търсещи отговори на сложни въпроси.

 

„Сложните процеси са навсякъде около нас. Чрез по-ефективно използване на квантовите компютри, ние ще можем да направим почти всичко", заяви Джереми Хилтън, старши вицепрезидент на D-Wave Systems.

 

Нова ера на медицинската наука

Когато Проектът за човешкия геном беше завършен през 2003 година, той постави началото на нова ера на медицината. Потенциалното приложение на проекта е свързано по-специално с възможността да се създадат човешки органи и изкуствени клетки, които са резистентни към всички вируси и видове ракови болести. Учените са на мнение, че ще е възможно също да се ускори производството на ваксини и да се разработят лекарства, като се използват човешки клетки и изкуствени органи.

 

Учените са категорични, че ако се работи с пълни геноми, а не само с отделни маркери в нашите хромозоми ще можем да постигнем много повече. За съжаление, конвенционалните компютри не са достатъчно мощни, за да изпълняват тези задачи добре, но първите индикации са, че квантовите компютри може да преодолеят трудностите. Учени от Харвард са установили, че квантовите компютри ще ни позволят да картографираме човешкия геном много точно.

 

Покачване на човешката интелигентност

През 1968 година, само едно десетилетие след като Джон Бакъс въвежда FORTRAN, Дъглас Енгелбарт представя резултатите от проекта си, озаглавен „Увеличаване на човешкия интелект". По това време компютрите, подобно на квантовата технология днес, са били изчислителни устройства, които малко хора виждали, но въпреки това Енгелбарт вярвал, че компютрите могат да се използват за увеличаване на човешкия интелект.

 

Енгелбарт стига до емблематичните си идеи сравнително рано в своята кариера и ги представя в края на 1968 година. Това става в Сан Франциско пред около 1000 водещи технолози в продължение на един час, той бил толкова изпълнен с идеи, че остава в историята като "майката на всички презентации".

 

Днес, квантовите компютри са някъде между пристигането на FORTRAN и Енгелбарт, по времето когато става „майката на всички демонстрации”. Високо квалифицирани специалисти са в състояние да превеждат реални проблеми на езика на квантовите компютри, но за повечето хора тази технология все още е извън обсега им. Това обаче ще се промени в идните години.

 

Според D-Wave, революцията на квантовите компютри може да се окаже още по-дълбока, отколкото цифровата изчислителна революция преди половин век и това ще се случи много по-бързо.

 

Вижте 6 начина, по които квантовите компютри ще променят света