Ситуацията с коронавируса продължава да бъде критична, въпреки очакванията на китайското правителство, че пика в разпространението на Covid-19 ще бъде достигнат до дни Негативните последици върху икономиката на страната се изчисляват на десетки милиарди долари, но също така засягат технологичната индустрия. Анализатори от TrendForce твърдят, че коронавируса ще засегне сериозно производството на дисплеи, монитори и телевизори, заради недостиг в доставките на компоненти. Продажбите на телевизори ще отчетат спад от очакваните 48.8 млн. до 46.6 млн. броя.

 

В същото време световните доставки на монитори няма да надхвърлят 27.5 млрд. въпреки първоначалните прогнози за минимум 29 млн. продажби, съобщава TechSpot. Очаква се и двуцифрен спад в продажбите на смарт високоговорители през първото тримесечие на годината. Доставките в този сектор ще намалеят с 12.1% до 23.2 млн. броя вместо прогнозираните 26.4 млн. Разпространението на коронавируса ще доведе до поне 16% по-малко продажби на смарт часовници, които ще са около 12.1 млн. в периода януари-март. Първоначалните прогнози на TrendForce бяха за приблизително 14.4 млн.

 

Епидемията от Covid-19 ще редуцира значително производствения капацитет и ще доведе до 12% по-малко продажби на смартфони на годишна база. Това означава, че ни очаква най-слабото тримесечие в този сегмент от пет години насам. Ако разпространението на вируса не бъде овладяно до края на февруари е възможно негативни трендове да продължат и през следващото тримесечие. Доставките на DRAM и NAND памет няма да бъдат толкова засегнати от разпространението на коронавируса, което важи с пълна сила и за сферата на геймърските конзоли.

 

Още от Digital: Коронавирусът вече ще може да се тества и от смартфона