Идеята за създаването на глобалната мрежа, която да свърже всички компютри по цял свят и да им предоставя необходимата информация изглеждаше твърде футуристична преди 20-30 години. Днес, обаче интернет не само не е лукс, а неделима част от ежедневието ни. Следващата сфера, която може да предизвика революция от подобен мащаб са технологиите за генериране на енергия от възобновяеми източници. Някои анализатори дори наричат тази концепция "Enernet", предаде TechCrunch.

 

Преди три десетилетия стартъпи като CompuServe, AOL, Netcom, EarthLink и други локални доставчици на интернет преминаха към цифров сигнал, използвайки съществуващите кабелни мрежи. В момента нови компании кaто SolarCity и Sunrun правят същото с трансформирането на изкопаеми горива в чиста енергия с оборудването, което предлагат настоящите комунални мрежи. Тази закономерност е причината да се търси аналогия с интернет в името "Enernet". 

 

Модерните технологии правят възможни иновации като виртуални електроцентрали, ново поколение мрежи за разпространение на енергия, които използват смарт материали и много по-ефективни соларни панели. Благодарение на съвместните им усилия производството на енергия ще става все по-евтино и достъпно за всички нас. Концепцията за "Enernet" съвпада и с желанието за създаване на умния град на бъдещето и платформата Интернет на нещата.

 

Вижте как Земята ще се захранва на 100% от възобновяеми източници на енергия до 2050г.