Миниатюрни компютри е добро определение за смартфоните, без които мнозина потребители не могат да си представят своето ежедневие. Флагманите на производителите вече имат четворни камери, QHD+ дисплеи, осемядрени процесори, 5G модеми и др. Тези характеристики ни улесняват всеки ден и са основна причина за високите продажби на смартфони на глобалния пазар.

Може да не сте замисляли, но много от уникалните им функции дължим на изкуствения интелект. Виртуалните асистенти като Google Assistant и Siri допринесоха драстично за развитието на технологията. Обработването на гласовите команди и предоставянето на релевантни резултати за броени секунди е само едно от най-добрите приложения на AI системите.

Moбилната фотография се възползва по най-добър от начин от иновациите в изкуствения интелект. Производителите на Android предлагат много различни режими и допълнителни функционалности, с които oптимизират работата на камерите. Причината Google Pixel смартфоните все още да имат само две камери са именно софтуерните подобрения на компанията.

 

 

Aлгоритмите, които комбинират няколко снимки в едно по-голямо изображение или премахват замъглени обекти дължим именно на AI функционалности. Боке ефектите също са базирани на изкуствен интелект, който фокусира близкия обект, за да контрастира на околния фон. Камерите на смартфоните са най-добрия пример, но не и единствения за това колко масови са технологиите с изкуствен интелект.

Услугите за превод на чужд език като Google Translate разчитат основно на AI алгоритми, за да са бързи и полезни на своите потребители. Стрийминг услугите са доста популярни, като филтрите, с които Spotify препоръчва плейлисти и съдържание използват изцяло изкуствен интелект. Защитата срещу спам съобщения в имейлите също е дело на AI алгоритми.

Технологията подпомага извършването на повечето ключови процеси от CPU модулите на смартфоните. Забавлението с игри от мобилните устройства също се подпомага значително от AI софтуер. Няма да е пресилено, ако кажем, че повечето смарт функционалности на мобилните устройства са именно заради иновациите в AI технологията.

 

Oще от Digital: Изкуственият интелект ще измести човешкия персонал в киберсигурността до 2030г.