Според Android Authority, Huawei Mate 10 Pro е един от най-добрите Android телефони за 2017 г. Неговият дизайн и спецификациите от най-висок клас със сигурност са част от печелившата формула на телефона. Друг ключов аспект е неговия Kirin 970 чип, който позволява на телефона да прави неща, които другите модели не могат.

 

Този чип е различен от другите, защото има специален NPU, който може да подобри много аспекти на вашето устройство, включително и качеството на изображенията, заснети с него.

Следващо ниво NPU

NPU означава Neural Network Processing Unit. Тази единица позволява на телефоните от серията Mate 10  да изпълняват задачи, свързани с AI директно на телефона, което помага за бързото и интелигентно разбиране на някои модели на поведение на потребителите, при това без да се налага интернет връзка.

 

Вижте видео ревю на Huawei Mate 10 Pro - Хардуер, Софтуер и Батерия

 

Тъй като телефоните от серията Huawei Mate 10 не разчитат на облака за тези специални AI задачи, те т много по-ниска латентност, отколкото разтоварването до външен AI процесор. Това е много по-ефективно при AI задачите, отколкото при другите водещи компании като Samsung, LG и Apple, които разчитат на отдалечени сървъри за задачи, свързани с изкуствен интелект.

 

Една от областите, в която NPU има особени заслуги, е фотографията. Комбинирайте този NPU модул с 12-мегапикселовия RGB + 20-мегапикселов монохромен двуядрен сензор на Huawei Mate 10 и имате рецепта за получаване на страхотни снимки.

Да станеш истински

NPU на Kirin 970 позволява интелигентна обработка на снимките в реално време. Huawei са „обучили“ AI двигателя да може да разпознава 13 различни сцени – текст, храна, представление (театър и т.н.), синьо небе, сняг, плаж, кучета, котки, нощен живот, изгрев / залез, растения, портрети и цветя. Тези 13 сцени обхващат по-голямата част от снимките, които обикновено потребителите правят ежедневно.

 

Вижте видео ревю на Huawei Mate 10 Pro - Дисплей, Звук и Цена

 

С цялата тази информация, NPU избира всички настройки  на камерата от фокусно разстояние и яркост до контраст и цвят, за да предложи перфектни настройки за всяка сцена. Дори ще бъде показана икона, позволяваща на потребителя да разбере каква сцена е открита. Това дава на потребителите увереност, че камерата прави това, което е необходимо.

 

Благодарение на NPU, камерата може да обработва текст и прави превод в реално време. Това се прави изцяло на самия телефон, за това превода става изключително бързо и изисква минимална мощност на батерията. Нужно е само да задържите телефона си към текст, който искате да се преведе и ще видите резултата, насложен върху изображението, само след секунди.

 

Kirin 970 допълнително подобрява работата на камерата с неговия двоен ISP  (image signal processor), който му позволява да обработва по-бързо информация за изображения, данни и светлина. Всички тези малки подобрения подобряват работата с камерата. Разбира се, все още има и ръчен режим за тези, които са уверени в професионалните си умения в областта на фотографията.

Нощ и ден

Един чудесен пример за това как AI прави вашето изображение по-добро е способността на камерата на телефоните от серията Huawei Mate 10  да прави разлика между снежен фон и облачно небе. И двете сцени са с подобни цветове, но всяка от тях изисква различни настройки, за да получите възможно най-добрата снимка.

 

 

NPU може да обработва до 2000 снимки в секунда. Използва тази скорост, за да коригира настройките според нуждите и да „научи“ как изглежда всяка различна сцена, така че следващата партида снимки да бъде още по-добра. Трудната част е, че всичко това трябва да бъде направено във фонов режим, за да не се съсипе фотографското преживяване; бавните камери могат да съсипят снимката и удовлетворението ви. Добавянето на AI възможности в телефона премахва това безпокойство.

 

Локалната обработка е по-бърза от обработката в облака. Не само, че NPU дава възможност за безпроблемно изживяване, но и подобрява практическата работа, дори за любителите фотографи. AI е бъдещето и е много вълнуващо когато поне един голям производител на смартфони ни помага да се докоснем до това бъдеще.

 

Вижте защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект