Технологията Thunderbolt 3 се отличава с редица предимства, но се поддържа от твърде малък брой устройства на пазара. Много по-вероятно е компютъра ви да има USB Type-C порт, отколкото Thunderbolt 3 конектор. Taзи ситуация, обаче много скоро може да се промени. Intel разкриха плановете си да оборудват своите бъдещи процесори с чипове, които поддържат технологията. По този начин производителите много по-лесно ще могат да интегрират Thunderbolt 3 в устройствата си.

 

Досега бе необходимо потребителите да си купуват допълнителни чипове, за да мога да работят с технологията. За в бъдеще това няма да се налага. Решението на Intel ще улесни разработването и създаването на повече компютри, периферни аксесоари и кабели с Thunderbolt 3, предаде Engadget. Според данните на компанията в момента има около 120 устройства на пазара, които поддържат технологията и се захранват от Kaby Lake процесори. До края на годината техния брой ще се увеличи с поне още 30. 

 

Intel също така планират да позволят на производителите да използват Thunderbolt 3 безплатно без да се налага да плащат лицензионни такси. Иновативната технология предлага много по-висока скорост на работа, в сравнение с USB Type-C. По всичко личи, че е само въпрос на време да видим повече компютри и аксесоари, които се възползват от нейните предимства. Ако AMD харесат идеята на своя конкурент това би ускорило навлизането на още повече устройства с Thunderbolt 3 на пазара.

 

Вижте какво трябва да знаем за Thunderbolt 3