Подобно на слънцезащитните продукти, използването на мениджър на пароли създава неудобство, но това е лесен начин да се предпазите от неприятности. Причините са прости: имате нужда от силни и уникални пароли за всеки от вашите онлайн профили, в противен случай шансовете те да бъдат хакнати от някое злонамерено лице са много по-високи.

 

Ако паролите ви не са силни, хакерите могат лесно да ги отгатнат. И ако използвате една и съща парола за различните сайтове, когато някоя голяма компания бъде атакувана от хакери (както често се случва), всички ваши профили ще останат отключени.


Програмите, наречени мениджър на пароли, премахват и двата проблема, като генерират и съхраняват сложни пароли за вас, предупреждават от The Verge. Тези програми са свързани с вашия браузър и действат като цифров портал, когато попълвате данните за вход, когато трябва да се логнете в даден сайт. Просто трябва да запомните една (много сигурна!) главна парола за самия мениджър и всичко останало се случва безпроблемно за вас.   

Най-популярните мениджъри на пароли

1. LastPass – безплатната версия на програмата предлага най-много функции, в сравнение с конкурентите ѝ. Платената версия струва $ 2 на месец и добавя споделяне на пароли и приоритетна техническа поддръжка.

 

2. Dashlane – предлага почти същите функции, но трябва да платите $ 3,33 на месец за синхронизиране с мобилни устройства, удостоверяване в две стъпки и др.

 

3. 1Passwor – има безплатен 30-дневен пробен период, след което можете да платите $ 2,99 на месец за личен профил или $ 4,99 на месец за "семейна" сметка, която поддържа до пет човека. Можете също да си купите един лиценз за цял живот за $ 65. 

Къде съхранявате сега вашите пароли?

След като инсталирате своя мениджър на пароли по избор, ще трябва да го настроите. Първата стъпка е да разберете къде са паролите ви сега. Ето най-вероятните сценарии:

 

1.  Паролите ви са във вашия браузър – вероятно браузърът, който използвате в момента, има основен, вграден мениджър на пароли, който събира и съхранява входните ви данни, докато сърфирате в мрежата. Някои програми автоматично ще импортират паролите от браузъра ви, но с други, ще трябва ръчно да намерите къде браузърът ви пази паролите ви и да ги копирате. Запомнете, че след като прехвърлите паролите си, трябва да ги изтриете от браузъра си и да престанете да ги запазвате там. Тази задача вече сте поверили на вашия мениджър на пароли.

 

2. Паролите ви са на друго място на компютъра ви – както Windows, така и macOS имат мениджъри на пароли на ниво система. Също така може да имате пароли, съхранявани в друг мениджър на пароли, като в този случай ще можете да ги експортирате наведнъж.


3. На листче – това означава, че вероятно имате всичките си данни за вход записани на едно място и можете да ги прехвърлите на ръка.

Как може да прехвърлите всичките си пароли?

След като намерите паролите си, трябва да ги „поверите“ на мениджъра на паролите, който сте си избрали. Имате няколко различни опции:

1. Import / export – LastPass и Dashlane ви позволяват да импортирате пароли от няколко браузъри.

 

2. Докато сърфирате –  всеки път когато получите възможност да въведете онлайн парола, вашият мениджър ще се появи и ще ви попита дали искате да я запазите. Може да качите паролите си и по този начин.

 

3. Ръчен трансфер – всеки мениджър на пароли предлага ясен начин за въвеждане на нови идентификационни данни.

Как да създаваме силни пароли?

LastPass, Dashlane и 1Password имат вградени генератори на пароли, които генерират силни пароли като се използват произволни букви и цифри. Ако трябва да промените някоя от вашите пароли, LastPass и Dashlane разполагат с инструменти за автоматично променяне на паролата ви в техните приложения.

Ами смартфонът ми?

LastPass, Dashlane и 1Password имат мобилни приложения, като всички те автоматично ще попълват паролите ви на най-популярните сайтове и приложения. Въпреки това, Dashlane няма да синхронизира паролите ви с мобилния ви телефон, освен ако не плащате за това, и функциите за автоматично попълване на всяко приложение няма да работят винаги. За тези случаи, ще трябва да копирате и поставите паролата си от самата програма. Това е малко объркване, но обикновено не е необходимо да влизате в приложение повече от веднъж.

 

Вижте 5 полезни съвета за защита на акаунтите ни от хакерски атаки