Да чистим ли кеш паметта на Android устройството си редовно или да не го правим? Това е въпроса, който си задават съвременните хора. Тази тема е доста спорна, в която нито едната крайност, нито другата е за предпочитане.

Според Android Police има основателни причини да обмислите добре този въпрос и дават малко повече информация за това защо и кога трябва да се чисти кеша и кога не трябва да го правите.

Какво е кеш?

Кеширането, както е известно в компютърния свят, позволява на приложения като браузъри, игри и стрийминг услуги да съхраняват временни файлове, които се считат за подходящи, тъй като ускоряват времето за зареждане и подобряват цялостното изживяване. YouTube, Spotify, Google News и много други приложения запазват информация като кеш данни на устройствата, за да се сведе до минимум излишното въвеждане или изтегляне на информация от интернет от потребителя.

Кеширането може да спести много време, тъй като качеството на интернет връзката и скоростите не са еднакви навсякъде. Но по ирония на съдбата, когато приложенията зареждат много данни в телефона ви, това в крайна сметка го забавя, особено когато има минимално количество място за съхранение.

Каква е разликата между изчистване на кеша и на данните на Android?

Въпреки че се споменават често заедно, това са две различни неща. Например, когато използвате приложението Spotify, то държи като кеш информация като изпълнителите, които сте слушали извън библиотеката ви, албумите, които предпочитате и историята на търсенията ви. Когато кешът на приложението се изчисти, всички тези споменати данни се изчистват.

Но приложението продължава да съхранява информация като потребителските ви настройки, бази данни и информация за вход. Изчистването на данните е по-драстична мярка, при която се премахват и кеша, и данните. Изчистването на данните е еквивалент на стартирането на приложението за първи път, сякаш току-що сте го инсталирали за първи път.

Защо трябва да чистите кеша на приложенията?

Основната причина да изчиствате кеша на приложенията е да освободите място, което може да окаже влияние върху работата на телефона. Но изчистването на данните е много по-драстична стъпка, която по принцип се прави само, когато приложението е бъгаво или не се стартира. Това може да е резултат от актуализация на приложението, което води до повреда на предишни файлове в кеша, непроверени промени от страна на сървъра, неправилно поведение на софтуера или нова актуализация на Android.

Освен това, някои приложения, които са лошо написани могат да представляват заплаха за сигурността ви, ако съхраняват поверителна потребителска информация в кеша си и данните. При такъв сценарий има смисъл да се изчистят и двете.

Кога трябва да чистите кеша?


Изчистването на кеша винаги е временно решение, тъй като всяко приложение, което използвате, ще започне да трупа файлове отново, след като го изчисти. Въпреки предимствата, твърде честото чистене на кеша може да се превърне в безсмислена дейност, тъй като побеждава целта за подобряване на натоварването. По този начин е препоръчително да изчиствате кеша само когато това е от съществено значение, а не да го правите ежедневно.

Как да изчистите кеша и данните?

Стъпка 1: Стартирайте Settings и отидете до секцията „Storage“. Кликването върху „Storage“ ще покаже подробна инормаци за мястото за съхранение, което е заето.

Стъпка 2: В секцията „Storage“ потърсете „Apps“ (или „Other Apps“) и изберете опцията. Ще видите всички приложения, заедно с това колко място заема всяко от тях. В зависимост от версията на Android, може също да намерите опция за сортиране на приложенията по азбучен ред или по размер.

Стъпка 3: Докоснете името на приложението, за да влезете в неговия раздел за информация и да изчистите данните или кеша - Clear data или Clear cache. Имайте предвид, че това действие е необратимо.

Защо да не използвате някое от приложенията, които правят това?

Има основателни притеснения относно използването на тези приложения поради техните неясни практики и политики за поверителност. Обикновено изискват много разрешения от потребителя и показват реклами на цял екран. И накрая, това което твърдят че правят - ускоряване на телефона - е спорна тема, тъй като те непрекъснато работят на заден план, използвайки системни ресурси.

Съществуват обаче легитимни приложения като SD Maid или Files от Google, които предлагат някаква полза, показвайки подробен изглед на това, което заема паметта на телефона ви.

 

Вижте 6 неща, които ще могат бъдещите смартфони с Android