Софтуерните инженери на Google постоянно са принудени да се справят с различни проблеми, излагащи на риск потребителите. Алгоритмите  им ежедневно откриват и блокират голям брой приложения за смартфони, които не отговарят на високите им изисквания за сигурност. Maлко известен факт е, че Google от години се борят неуспешно със зловреден софтуер, който се казва Chamois. Според официалните данни в своя пик този проблем е инфектирал над 21 млн. устройства с Android, съобщава BGR.

 

Всъщност Chamois представлява огромна ботнет мрежа, която е толкова усъвършенствана, че е причина за много нови функции за сигурност, които вече се използват от Google Play. След като компанията открива за първи път Chamois през 2016., започва усилено да работи над алтернативни начини за превенция на тази заплаха. В следващите месеци, обаче създателите на Chamois продължават да представят все по-сложни и модифицирани версии на зловредния софтуер.

 

 

Усилията им започват да дават резултати и през 2017г. от компанията смятат, че са се справили със заплахата. Разработчиците на Chamois, обаче продължават да работят над софтуера, като новата версия е заразила 20.8 млн. смартфона с Android през март 2018г. Инфектираните устройства се превръщат в ботнет мрежа, която разпространява реклами и спам съобщения. Google продължават борбата и блокират над 27 хил. файлови пакета, съдържащи Chamois. През последните месеци броя на засегнатите смартфони е намалял с 91%.

 

Още от Digital: Google вече позволява да използваме Android смартфона си като ключ за сигурност