Мобилните приложения са неизменна част от ежедненивието ни и гарантират не само забавление, но също, че ще свършим работата си когато сме в движение. Трябва да бъдете много внимателни когато теглите на софтуера, тъй като понякога може дадете разрешения за достъп, които не искате. 

Не е необходимо например винаги да работи навигацията ви във фонов режим, когато сте вкъщи. Използването на дадено заглавие, само когато ви трябва може да ви спести батерии и трафик на интернет. Google извършват постоянен мониторинг над начина, по който оперират мобилните приложения в устройствата с Android.

Компанията подготва няколко промени, с които цели да ограничи достъпа на производителите на смартфони до отворените програми във фонов режим. По този начин Google искат да спрат някои агресивни практики на партньорите им, които блокират работата на полезни приложения.

Обикновено това се прави с цел пестене на батерия или използване на по-малко RAM и системни ресурси, но невинаги това е действителната причина. 

 

 

Тракерите на Google често засичат необичайна активност, но също така спирането на важно за вас приложение може да създате допълнителни проблеми. Така е възможно да пропуснете съобщения или да не синхронизирате определена информация и др. 

Именно заради това Google работят над промени, които да подобрят процеса и да предотвратят възможността производители на хардуер да имат контрол над стартирате приложения във фонов режим от смартфоните

Важно е да уточним, че говорим не за всички заглавия, които сте дали да работят по този начин, а за възможността самите производители да ги блокират автоматично. Android 11 ще предложи нова система за нотификации, която ще ви информира, ако активно приложение във фонов режим бъде спряно от операционната система.

Google ще продължат да търсят оптимални начини, с които да предпазят независимите разработчици и да им позволят свободно да предлагат услугите си без допълнителни усложения.

Така собствениците на смартфони, които предпочитат да бъдат информирани, а не да удължат батерията ще имат най-голяма полза от промените.

Oще от Digital: Google тества нов начин за купуване на абонаменти от приложенията в Google Play