Facebook често ни припомнят какви усилия полагат, за да ни предоставят пълен контрол над информацията в профилите ни. От социалната мрежа твърдят, че ни осигуряват достъп до всички необходими инструменти сами да изберем какво съдържание виждат останалите хора за нас във Facebook. В повечето случаи е нужно да се разровите в менюто с настройки, докато откриете точно каквото ви трябва. Забелязали ли сте, че дори да скриете определена информация пак виждате реклами свързани с нея? 

 

Добре е да знаете, че не сте единствените и това е проблем, с който се сблъскват всички потребители и се дължи на т.нар. "Shadow Profile". Всъщност това представлява допълнителна база данни за всеки човек с профил в социалната мрежа, информира Mashable. В това число влиза и информация на други потребители, които може и да нямат акаунти във Facebook, но са споделяли различни неща с други хора, които са регистрирани. Оказва се, че Facebook дават достъп на рекламодателите до "Shadow Profile".

 

 

За да видят тази база данни е необходимо единствено да ъплоуднат имейл или телефонен номер на даден човек в социалната мрежа. След това Facebook ще позволят да го тартегират с реклами, използвайки информация, която не е споделена от съответния човек в неговия профил. Наличието на подобни практики означава, че все пак компанията не е толкова прозрачна, колкото казва по отношение на начина, по който събира и разпространява информация за потребителите.

 

Още от Digital: Най-големите проблеми в сигурността на Facebook